Studio55.fin lukijat kertoivat omakohtaisia kokemuksiaan ulosotosta ja siitä selviämisestä. Nimimerkki Entinen yrittäjä - nykyinen köyhä kertoo vieläkin vaistomaisesti odottavansa viikonvaihdetta – silloin ei tarvitse pelätä ulosottomiehen käyntejä.
Aika yleinen tarina 1990-luvun alussa: hyvin alkanut yritys, lama, kaupan pysähtyminen täysin, isoja lainoja, joiden korkotaso jopa 24 prosenttia, konkurssi. Omakotitalo, jonka pankki pakotti myymään suurella tappiolla asuntolainojen maksamiseksi. Viisihenkisen perheen koti meni, mutta lainan rippeet muuttuivat kulutusluotoksi. Ulosottomies alkoi vierailla joka viikko. Ensin tuli tarkistuspuhelinsoitto, joka katkaistiin heti. Hetken päästä ulosottomies soitti ovikelloa. Vieläkin odotan vaistomaisesti viikonvaihdetta, silloin ei tarvinnut pelätä ulosottomiehen käyntiä. Erään kerran ulosottomies käveli asuntoon sisälle, katseli ympärilleen vaatimattomia, vanhoja huonekalujamme ja tavaroitamme ja totesi: ”Kaikki tämä voidaan ulosmitata”. Selvästikin pelottelua.
Toisaalta, kun konkurssin tehneitä ja ulosmittaukseen joutuneita alkoi olla enemmän, ja velkajärjestely tuli mahdolliseksi, ulosottoviranomaiset suosittelivat sitä ja neuvoivat menettelytavoissa. Alkuunhan yrittäjät eivät voineet saada sosiaalitukia, koska ”yrittäjillähän on rahaa ja omaisuutta”. Tosiasiassa jouduimme myymään kaiken irtaimen mikä vain meni kaupaksi. Aamulla laitoimme lehteen ilmoituksen, iltapäivällä myimme taas jotain, ja niin pääsimme ruokakauppaan. Myöhemmin sitten saimme toimeentulotukea, esim. ruokakuponkeina, joita vastaan sai kaupasta ruokatavaraa. Ehkä voi kuvitella, miltä tuntui seistä sellaisen lapun kanssa kaupan kassajonossa, kun oli aina tottunut pärjäämään itse ilman yhteiskunnan apua.
Kuvituskuva. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Velkajärjestely kesti lopulta kymmenen vuotta, koska menoina otettiin huomioon vain laskennalliset, ei todellisia vuokrakuluja. Mistään Suomesta ei saanut vuokrattua niillä hinnoilla asuntoa perheelle. Meillä oli kaksi vakavasti sairasta lasta, jotka ehtivät velkajärjestelyn aikana täyttää 18 vuotta eli tulla aikuiseksi. Siispä heidän menojaan ei otettu huomioon, vaikka he eivät pystyneet opiskeluun eivätkä töihin. Siksi jäimme maksuissa koko ajan jälkeen, ja velkajärjestely piteni. Ne vuodet olivat pelkkää mustaa, tulevaisuutta ei ollut olemassa, oli vain ahdistus ja pelko jokaisesta maksuerästä. Minulla ei ollut töitä, kaksi sairasta lastamme olivat sairaalakierteessä. Mieheni oli vakavasti masentunut, mutta pystyi terapian tukemana käymään töissä. Mihinkään muuhun hän ei kyennytkään, käymään töissä ja nukkumaan.
Yllätyksekseni tulevaisuus olikin olemassa, yhtenä päivänä meillä oli puhtaat luottotiedot! Olemme pian 70-vuotiaita. Perheemme säilyi yhdessä. Vanhin lapsistamme säilyi terveenä omaan elämäänsä tästä kurimuksesta. Sairaat lapsemme ovat pienen takuueläkkeen varassa, ja autamme heitä taloudellisesti tarvittaessa milloin pystymme. Meistä ei tullut niitä varakkaita eläkeläisiä, jotka voivat nyt panostaa itseensä. Mitä opimme? Ei tarvitse pelätä huonoja aikoja, ne olivat jo, ja jollakin tavalla niistäkin selviytyy. Auttavia ystäviä löytyy, pahimpina aikoina ystävät kantoivat ruokakasseja kesämökkitontiltaan. Lapsemme oppivat karttamaan velkaa. Miten kaikki tapahtunut vaikutti heidän sairauksiinsa, on vaikeaa arvioida.
Miksi kävi näin? Suomella meni lujaa 1980-luvun lopulla. Pankit suorastaan pakottivat ottamaan lainaa yrityksille ja yksityisillekin. Ilman vakuuksiakin.
Pankit käyttivät kyseenalaisia tapoja pienentää omia tappioitaan. Muun muassa pyydettiin allekirjoitus ikään kuin tarkistusmielessä, mutta se kattoikin isomman vastuun kuin alun perin oli sovittu. Pankkien annettiin hyötyä yrittäjien kustannuksella, kymmeniä tuhansia yrityksiä kaadettiin, että saatiin pankin taseet kuntoon. Tietenkin eläisimme toisella tavalla nyt tämän kokemuksen jälkeen, mutta kuka osasi etukäteen ennustaa miten kävisi ”Pohjolan Japanille”, Suomelle lamassa. Jos haluaisi olla katkera, siitä voisi olla vihainen ja katkera, miten yrittäjät ja yksityisetkin pantiin vahvan markan maksumiehiksi.