Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, ovatko estot varjostaneet heidän seksielämäänsä ja mitä niiden taustalla on ollut. Valitettavan monista vastauksista selviää, että painostava tai epäkunnioittava kumppani on voinut pilata seksielämän jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Erityisesti vartaloon kohdistunut arvostelu vahingoittaa seksuaalista itsetuntoa.
"Kärsin niistä vielä tänä päivänäkin, mutta harvemmin enää. Ex-mieheni haukkui minua läskiksi, ja siitä syystä tunsin itseni rumaksi ja lihavaksi ja ei haluttavaksi, vaikka painoa ei ollut kun 63 kiloa. Peilistä katsoi aina läski.
Nykyään olen päässyt asian yli, vaikka huonoina päivinä tunnen itseni taas epäseksikkääksi ja lihavaksi. Kai se seuraa minua koko elämän."
"Hyvin paljon riippuu partnerista. Omia estojani on liennyttänyt paljon hyvä kumppani: kun voi tuntea itsensä hyväksytyksi ja halutuksi, uskaltautuu nauttimaan ja myös tuottamaan mielihyvää kumppanilleen."
"Liian koville lasteni isän kanssa joutuneena huomaan, että arvottomuuden kokemuksesta en yli 10 vuotta sitten tapahtuneen eronkaan jälkeen ole päässyt jaloilleni. Estot ovat estäneet koko seksuaalisuuden. Surullista."
"Minulla on todellakin estoja seksin suhteen! Enkä edes osaa sanoa, mistä ne johtuvat. Osittain ehkä siitä, miten meidän perheessä on puhuttu seksistä ja miten sitä kohtaan on suhtauduttu. Osittain ehkä siitä, miten vertaan itseäni kavereihini ja heidän seksielämiinsä. Ja osittain ehkä taas siitä, millaista seksin harrastaminen oli ensimmäisen kunnon poikaystäväni kanssa.
En ole koskaan ollut täysin tyytyväinen vartalooni, kuten varmasti moni muukin nainen. Tämä ensimmäinen poikaystäväni, jonka kanssa siis minun seksielämäni vasta kunnolla alkoi, painotti todella tarkkaan, miten tärkeää seksi hänelle on ja miten esimerkiksi minun lihomiseni vaikuttaisi siihen, miten hän näkisi minut seksuaalisesti. Voi vaan kuvitella, miten tuollaiset sanat jäävät päähän varsinkin, kun on muutenkin hieman epävarma vartalostaan. Hänen kanssaan seksin harrastaminen oli minulle todella stressaavaa, koska minulla oli koko ajan pelko siitä, että en pysty tyydyttämään poikaystävääni. En myöskään halunnut harrastaa seksiä usein, koska minulle se oli todella epämukava tilanne. Tämä suhde loppui onneksi jo muutaman kuukauden kuluttua. Mutta hänen sanansa ovat edelleen minun päässäni.
Muutaman vuoden päästä löysin itselleni miehen, joka oli myös todella paljon kokeneempi kuin minä. Estoistani johtuen, en näiden kahden poikaystävän välillä ollut harrastanut kertaakaan seksiä. Tämän uuden poikaystävän kanssa, tunsin edelleen painetta "kyvyistäni" tai eritoten niiden puutteesta. Hän kuitenkin oli paljon ymmärtäväisempi. Tuntui, ettei hän painostanut minua mihinkään. Hän painotti, että vaikka seksi meidän välillä ei toimisikaan niin hyvin kuin mihin hän oli tottunut, ei se tarkoittaisi sitä, että hänen tunteensa minua kohtaan vähenisivät. Hänen kanssaan minun oli jo paljon parempi olla. Harmiksi suhde tämän poikaystävän kanssa jäi lyhyeksi, mutta syy ei todellakaan ollut seksielämässä.
Vaikka en haikaile tämän poikaystävän perään, olen kuitenkin vähän harmissani, ettemme ehtineet olla kauempaa yhdessä. Hänen avullaan ja hänen ymmärtäväisyytensä takia olisin ehkä hiljalleen päässyt kokonaan eroon estoistani, ja ehkä nauttisin nykyään olostani ja seksistä. Toista samanlaista en ole nimittäin vielä tavannut. En siis edelleenkään ole sinut itseni kanssa, enkä myöskään kaipaa seksiä, koska se on minulle edelleenkin vähän "vaikea" asia. On se kumma, miten muutaman kuukauden suhde voi vaikuttaa ihmiseen vielä useamman vuoden jälkeenkin. Mutta minun kohdallani se valitettavasti on näin."
Studio55.fi
Kuva Colourbox.com
Tällaista on seksi viisikymppisenä
Lihakset ja erektio katoavat – Tällaisia oireita kuuluu miesten vaihdevuosiin
Ikääntyminen ja seksi: Katso vastaukset yleisimpiin kysymyksiin!