Moni kirjoittamaan opetteleva lapsi kääntää kirjaimet tai jopa kokonaiset sanat paperilla väärin päin. Mistä tämä johtuu?
Koulun aloittavista lapsista noin kolmasosa osaa lukea sanoja. Useimmat tuntevat lisäksi ainakin osan kirjaimista. Kirjainten ja sanojen kirjoitussuunnasta ei kuitenkaan tarvitse opetteluvaiheessa huolestua.
– Oikealta vasemmalle kirjoittaminen kuuluu ihan tavalliseen, normaaliin kehitykseen, eikä sillä ole yhteyttä heikkoon taitojen kehitykseen, sanoo professori Pirjo Aunio Helsingin yliopistosta.
– Useimmilla lapsilla tämä vaihe menee ohi ohjauksella, muistuttaa puolestaan yliopistonlehtori Ritva Ketonen.
Oikeakätisille suunta on luonteva, vasureille ei
Todellista lukemisen vaikeutta esiintyy 5–10 prosentilla lapsista. Lukivaikeuksien todennäköisyyttä voidaan ennakoida jo leikki-iässä.
– Jos vanhempi on huolissaan, niin lapselta voi kysyä, ymmärtääkö hän kirjaimia ja sanoja tai tunnistaako esimerkiksi oman nimensä kirjoitettuna, neuvoo Aunio.
Vinkkejä vanhemmille:
- Tee merkki vihkon vasempaan reunaan, jotta lapsi muistaa, mistä suunnasta aloittaa.
- Näytä esimerkkiä: kun lapsi on kirjoittanut sanan nurin päin, kirjoita sana viereen oikein päin.
- Tärkeämpää on kirjoittaa oma nimi ja ymmärtää, miten oma nimi kirjoitetaan, kuin se, miten päin kirjaimet ovat.
- Jos kirjaimet eivät tahdo millään kääntyä oikein päin, voi ottaa yhteyttä koulun oppilashuoltoon.
- Koulussa opettajat neuvovat lapsia usein yksinkertaisella muistisäännöllä: kirjoittaminen aloitetaan esimerkiksi aina ikkunan puoleiselta seinältä. Pikku hiljaa tapa iskostuu mieleen.
- Ekapelin avulla lapsi voi harjoitella lukutaidon perusteita.
Opetellessaan ensimmäisten sanojen kirjoittamista lapset tietävät, että kirjaimia laitetaan peräkkäin. Kulttuurin tapa laittaa kirjaimet tiettyyn järjestykseen ei kuitenkaan ole vielä lapsen mielessä vakiintunut.
Kulttuuri on siis ratkaiseva tekijä siinä, mihin suuntaa sanoja lähdetään kirjoittamaan: arabian kielessä kirjoitetaan oikealta vasemmalle, japanissa ylhäältä alas ja Suomessa taas vasemmalta oikealle.
– Oikeakätisille kulttuurimme tapa kirjoittaa on luontevaa, mutta vasenkätisille sen sijaan ei, lisää Ketonen.
– Kirjoittamisen suunnasta ei pidä tehdä isoa numeroa, vaan selittää lapselle, että meillä on tapana kirjoittaa näin päin ja näyttää itse mallia, Aunio opastaa.
Lähteet: Helsingin yliopiston professori Pirjo Aunion ja yliopistonlehtori Ritva Ketosen haastattelut, Lukimat.fi