Englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin hakeneiden määrä laski tämän vuoden haussa, kertovat useat yliopistot STT:lle.
Esimerkiksi Helsingin yliopistossa hakijoiden määrä kansainvälisiin maisteriohjelmiin väheni noin kolmanneksella. Hakijoiden määrän vähenemisestä kertoivat myös Vaasan ja Jyväskylän yliopistot, Aalto-yliopisto sekä Tampereen ja Lappeenrannan teknillisen yliopistot.
Hakijoiden määrän vähenemiseen ovat voineet vaikuttaa lukuvuosimaksut, joita korkeakoulujen on perittävä syksystä lähtien. Maksuja peritään EU:n ja Euroopan talousalueen (Eta) ulkopuolisilta tutkinto-opiskelijoilta, jotka suorittavat muun kuin suomen- tai ruotsinkielisen korkeakoulututkinnon. Maksua ei peritä Sveitsin kansalaisilta.
Tampereen yliopistossa suuntaus oli toisenlainen. Yliopistosta kerrotaan, että EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta tulleiden hakemusten määrä kasvoi hieman. Hyväksytyistä aloittaa Tampereella 87 opiskelijaa, joista 25 maksaa lukuvuosimaksun ja 62 on erilaisten stipendien piirissä.
Stipendi voi kattaa jopa koko lukuvuosimaksun
Lukuvuosimaksujen hintahaitari on yliopistojen kesken suuri, ja maksut vaihtelevat myös yliopistojen eri tutkintojen välillä. Helsingin yliopistossa lukuvuosimaksu vaihtelee 13 000 ja 18 000 euron välillä, kun esimerkiksi Lapin yliopistossa lukuvuosimaksu on 8 000 euroa kaikissa englanninkielisissä maisterikoulutuksissa.
Suurimmassa osassa STT:n haastattelemista yliopistoista lukuvuosimaksu pyörii 10 000 euron molemmin puolin.
Stipendien ja apurahojen ansiosta läheskään kaikki hyväksytyt opiskelijat eivät maksa täyttä lukuvuosimaksua.
Esimerkiksi Aalto-yliopiston EU- ja Eta-alueiden ulkopuolisista maisterihakijoista opiskelupaikan on ottanut vastaan 174 maksuvelvollista. Täyden apurahan on saanut 116 opiskelijaa, mikä tarkoittaa, että opiskelijat eivät maksa lainkaan lukuvuosimaksua.
Tampereen teknillinen yliopisto on myöntänyt 70 prosentille maksuvelvollisista stipendin, joka kattaa lukuvuosimaksun kokonaisuudessaan.
Helsingin yliopistossa aloittaa 65 opiskelijaa, jotka tulevat EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta. Apurahoja myönnettiin 26.
Kaikki yliopistot eivät osaa vielä sanoa, kuinka moni lukuvuosimaksuja maksava opiskelija aloittaa opinnot tulevana syksynä.
Esimerkiksi Oulun yliopistoon on hyväksytty 270 opiskelijaa, mutta yliopistosta huomautetaan, että hyväksytyistä kaikki eivät välttämättä aloita opintojaan.
Samaa kertoo Jyväskylän yliopisto, jonka mukaan paikan vastaanottaneista osa peruu tulonsa joka vuosi. Tämänhetkisen tiedon mukaan Jyväskylän yliopistossa aloittaa syksyllä 26 maksuvelvollista opiskelijaa, joista viisi on maksanut lukuvuosimaksun ja loput ovat saaneet yliopistolta lukuvuosimaksun suuruisen apurahan kahdelle vuodelle.