Uusi lukuvuosimaksu vähentänyt hakuintoa kansainvälisiin maisteriohjelmiin

Helsingin yliopisto
Lehtikuva
Julkaistu 24.01.2017 05:54

MTV UUTISET - STT

Uusi lukuvuosimaksu on odotetusti pienentänyt hakijamääriä yliopistojen kansainvälisiin maisteriohjelmiin.

Kaikilta EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevilta korkeakouluopiskelijoilta peritään ensi syksystä lähtien lukuvuosimaksu vieraskielisestä tutkintoon johtavasta koulutuksesta.

Haku kansainvälisiin ohjelmiin on päättynyt valtaosassa yliopistoissa. Monessa paikassa hakijoita oli selvästi viimevuotista vähemmän. Esimerkiksi Turussa hakijamäärä puolittui ja Jyväskylässä miinusta tuli yli 40 prosenttia.

Tampereen yliopisto on toistaiseksi ainoana kasvattanut hakijamääriään. Tätä tosin selittää muun muassa se, että isoimmalta hakijaryhmältä eli suomalaisilta tuli roimasti viimevuotista enemmän hakemuksia ja että koulutusohjelmatarjontaa lisättiin.
Opetusneuvos Birgitta Vuorinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä uskoo, että määrät palaavat tämän vuoden notkahduksen jälkeen kohti aiempia lukemia. Maksujen tarkoituksena on saada varoja koulutuksen kehittämiseen, ei karsia tänne pyrkivien määrää.

– Emme halua houkutella tänne ilmaisella koulutuksella, vaan laadukkaalla koulutuksella. Laatua taas ei saa paremmaksi, ellei saada pelimerkkejä laadun parantamiseen.
Vuorinen huomauttaa, että maksujen vaikutusta voidaan oikeasti arvioida vasta ensi syksynä. Silloin nähdään, miten moni lopulta myös aloittaa opiskelut täällä.

Haku ammattikorkeakoulujen ohjelmiin ja osaan yliopistoista on yhä kesken. Esimerkiksi Aalto-yliopistosta tai Oulun yliopistosta ei haluttu arvioida ennen hakuajan päättymistä keskiviikkona, miten maksujen tulo näkyy vieraskielisten ohjelmien hakijamäärissä.

Apurahamallit vaihtelevat

Maisteriohjelmien lukuvuosimaksut pyörivät valtaosin 10 000 euron tietämissä ja ovat enimmillään 18 000 euroa.

Maksut vaihtelevat muun muassa sen mukaan, miten kallista koulutus on. Ammattikorkeakouluissa maksut ovat pienempiä.

Korkeakoulut velvoitettiin samalla tarjoamaan apurahoja maksulliseen tutkintokoulutukseen osallistuville. Stipendimallit vaihtelevat. Helsingin yliopistossa noin 75 prosenttia EU- ja Eta-alueen ulkopuolisista hakijoista haki samalla apurahaa.

Tampereen yliopistossa noin 40 prosenttia saa stipendin kautta kokonaan vapautuksen maksusta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa