Lämpenevä sää ja pitenevät illat innostavat laittamaan ruokaa ulkona. Toimiva kesäkeittiö syntyy, kun suunnittelussa huomioi tarkoin omat toiveet ja tarpeet.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
– Kesäkeittiön suunnittelussa kannattaa lähteä liikkeelle ilmansuuntien huomioimisesta. Usein grillataan iltaisin, joten paikan tulee olla lämmin, neuvoo puistopuutarhuri ja suunnitteluhortonomi Tuula Hyvärinen.
Paloturvallisuutta ei tule myöskään unohtaa: sammutuspeite, jauhesammutin tai iso ämpärillinen vettä on hyvä pitää grillipaikan välittömässä läheisyydessä. Lisäksi grillipaikan rakentaminen saattaa vaatia luvan rakennusvalvontaviranomaiselta.
"Ruoanlaittoon halutaan satsata ulkonakin"
Nykyään kesäkeittiö voi tarkoittaa mitä vain: varustelun puolesta kesäkeittiöstä voi löytyä jääkaappi, tiskauspiste ja talvella mukavuutta tuova lämmitysjärjestelmä.
– Kokkaaminen on tällä hetkellä hieman semmoista hifistelyä. Ruoanlaittoon halutaan satsata ulkonakin, oli piha sitten millainen tahansa. Toiselle tärkeää on letun- ja makkaranpaisto; toinen haluaa viimeisen päälle kesäkeittiön vesipisteineen, lämmityksineen ja sähköineen, sanoo Hyvärinen.
Oman kesäkeittiön suunnittelussa kannattaa lähteä ensin kartoittamaan omia tarpeita ja toiveita: millaista ruokaa ulkona halutaan laittaa, ja millaisia toimintoja kesäkeittiöltä kaivataan.
– Tärkeintä kesäkeittiön suunnittelussa on miettiä oikeita toiminnallisuuksia, Hyvärinen neuvoo.
Vinkit pienen budjetin grillipaikkaan
- kaivonrenkaasta saa suojaisan paikan ulkotulelle
- muurikkapannu sopii pieneenkin tilaan
- kaasu- tai hiiligrilli mahtuu moneen budjettiin
- katos suojaa grillipaikan sateellakin
Vinkit suuremman budjetin kesäkeittiöön
- varustelutaso on lähes keittiön tasoa
- vesi ja sähkö tuovat lisämukavuutta
- valaistus lisää tunnelmaa
- lämmitys houkuttelee grillaamaan talvipakkasillakin
Jos kesäkeittiön täydellinen sijainti ei ole aivan päärakennuksen keittiön vesipisteen vieressä, voidaan ulkokeittiöön harkita erillistä vesipistettä. Jos kokkailua puolestaan harrastaa ulkotiloissa myös talvella, kannattaa pohtia katoksen, seinien ja lämmityksen tarvetta.
Helpoimmillaan kesäkeittiö syntyy kaivonrenkaasta ja ulkotulesta, jonka ääreen hankitaan istuimet. Hifistelijä sen sijaan rakentaa kesäkeittiölle säänkestävän paikan, kuten kodan, katoksen tai erillisen piharakennuksen. Vaihtoehtoja on lukuisia, ja jokaiselle löytyy varmasti omansa.
– Hifistelijä satsaa monipuolisiin keittiön varusteisiin, vesipisteeseen ja työskentelytasoihin. Kalaa paljon tekevä tarvitsee tilaa, altaat kalojen siivoamiseen ja ehkä jääkaapin ulos. Paljon ruokaa laittava ajattelee myös talvikäyttöä enemmän, Hyvärinen sanoo.
Kesäkeittiö on nyt sisätilan jatke
Kesän kynnys on oiva aika alkaa toteuttaa unelmien kesäkeittiötä omalle pihalle tai mökille. Mikkelin tulevan kesän asuntomessualueella pihapuuhastelut ovat hyvässä vauhdissa. Alueella päästään heinäkuussa ihastelemaan monenlaisia kesäkeittiöitä kotakeittöistä luoviin ulkotuliratkaisuihin.
– Messualueella kesäkeittiöiden trendi on, että ne ovat sisätilan jatke. Sisältä on isot ikkunat terassille ja terassin läheisyydestä pääsee katettuun kesäkeittiöön, kuvailee Hyvärinen alueelle suunnittelemiaan pihoja.
Kesäkeittiön suunnittelussa kannattaakin hyödyntää ulko- ja sisätilan yhdistämisen parhaat puolet.
– Kesäkeittiö viimeistellään syötävillä kasveilla, kuten yrteillä, kukilla ja vihanneksilla. Esimerkiksi tomaatteja voi istuttaa altakastelevaan reilun kokoiseen parvekelaatikkoon, josta ne on helppo napsia ruoanlaittoon.