Suomalaiset rakastavat mökkeilyä. Tänä kesänä mökillä vietetään jopa aiempaa enemmän aikaa. Suomen kaunein koti -ohjelman tuomari ja arkkitehti Sini Rainio kertoo, kuinka kesämökistä luodaan viihtyisä lomanviettopaikka.
Suomen kesään kuuluu olennaisena osana mökkeily. Kesämökki on jokaiselle omanlaisensa pakopaikka arjesta. Toinen nauttii täysin varustellusta, modernista huvilasta – toiselle pieni piilopirtti hiljaisen lammen äärellä on unelmien täyttymys.
Saman havainnon suomalaisista kesämökeistä on tehnyt myös Suomen kaunein koti -ohjelman tuomari ja arkkitehti Sini Rainio. Uudella ohjelmakaudella tuomarit vierailivat 30 upealla ja uniikilla kesämökillä ympäri Suomen.
– Meillä on mielettömän kaunis maa, jossa mökkejä sijaitsee todella upeissa paikoissa. Meillä on myös hyvin erilaisia kesämökkejä, jotka kaikki täyttävät kauniin ja hyvän mökin kriteerit täysin erilaisilla määritteillä, Rainio kuvailee havaintojaan ohjelman kuvausten ajalta.
Suomalaisten kesämökit henkivät Rainion mukaan omaa kotia enemmän omistajansa persoonallisuutta, sillä mökillä uskalletaan sisustaa rennommin. Mökki on usein asukkinsa persoonan jatke.
– Olemme mökillä paljon boheemimpia sisustajia, hän kiteyttää.
Arkkitehti suosii luonnonmukaisia materiaaleja ja värejä
Kesämökki sijaitsee usein luonnon helmassa, jossa tonttia reunustaa vehreä metsä ja ranta. Arkkitehdin tärkein vinkki on huomioida mökillä ympäröivä luonto, ja tuoda se osaksi niin mökkitonttia kuin sisätilojen sisustustakin.
– Minusta kaunis mökki sijoittuu luontevasti tontilleen ja mökillä on huomioitu auringon suunnat. Sisätiloissa on ajateltu toiminnallisuutta, vaikka tilat olisivat pienet. Toivoisin itse näkeväni enemmän sitä, että mökillä tilojen annetaan virrata, eivätkä tilat olisi niin kopitettuja. Esimerkiksi tilan monikäyttöisyyttä voisi ajatella enemmän sitä suunnitellessa.
Suomen kesän valoisa aika on loppujen lopuksi lyhyt. Rainio kehottaa arkkitehtinä huomioimaan auringon suunnat niin, että oleskelualueet sijoittuvat etelän tai lännen suuntaan, jolloin tontilla pääsee nauttimaan myös ilta-auringosta.
Sisätilojen sisustamisessa hän vinkkaa valitsemaan luonnonmukaisia materiaaleja, jotka tuovat ympäröivän luonnon myös mökin sisäpuolelle. Pellavatekstiilit ja juuttimatot ovat sekä kestäviä että kauniita materiaaleja. Esimerkiksi sohvakalusteissa pesuun irrotettavat päälliset ovat järkevä valinta.
– Sisustuksen on hyvä sulautua yhteen mökin arkkitehtuurin kanssa. Harmoninen sisustus syntyy siitä, että mikään ei varsinaisesti kiinnitä katsetta. Esimerkiksi keittiön yläkaapit voi jättää pois ja korvata rennommilla avohyllyillä, jolloin keittiö ei pomppaa silmille.
– Mökilläkin kannattaa luottaa omaan makuun, kuten kotonakin. Älä lähde kopioimaan, vaan ole rohkeasti oma itsesi. Se lisää valtavasti viihtyisyyttä mökillä, Rainio kiteyttää.
Hyvin hoidetulla mökillä viihdytään
Kesämökki vaatii vuosittaista ylläpitoa. Pienetkin korjaustyöt ja siistimiset lisäävät heti viihtyisyyttä. Maalilla saa helposti ja edullisesti raikkautta elähtäneisiin pintoihin sisällä ja ulkona.
– Arkkitehtinä ajattelen, että mökillä on kaiken oltava fyysisesti kunnossa, jotta siellä viihdytään, Rainio muistuttaa.
Pihatontin raivaaminen kuuluu monen välttämättömiin kesämökkipuuhiin. Raivaustöissä kannattaa kuitenkin muistaa maltti.
– Tosi usein näkee, että mökillä on kaikki puut kaadettu mökin ja rannan välistä maiseman tieltä. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että jos mökki sijaitsee kauempana rannasta, puut tuovat maisemaan silloin syvyyttä ja kehystystä, eivät peitä sitä. Puiden kaataminen ei itsessään luo viihtyisyyttä.
Mökillä kannattaa myös miettiä, kuinka paljon siellä tykkää puuhastella – ja mitä. Jos ruohon leikkaaminen kuuluu inhokkipuuhiin, ei mökille kannata istuttaa nurmikkoa, vaan ennemmin esimerkiksi kunttaa.
Turvallisuus tuo huolettomuutta mökkeilyyn
Mökillä saatetaan viettää aikaa isommankin perheen ja suvun kesken. Erityisesti perheen pienimpien vuoksi kannattaa tarkistaa, että esimerkiksi kulkuväylät ovat turvalliset ja terassikaiteet ehjät. Rainio muistuttaa myös kiinnittämään huomiota valaistukseen.
– Suomalaiset mökit ovat usein matalia ja niiden ikkunat ovat pieniä. Keinovalaistus on hyvä lisä, mutta lisäksi esimerkiksi ikkuna-aukon suurentaminen ei ole kovin suuri remontti. Pimenevissä illoissa pihan valaistus lisää huomattavasti turvallisuutta, Rainio sanoo.
Valaistus suojaa myös kutsumattomilta vierailta. Kodin hälytysjärjestelmään liitettyjen älypistorasioiden avulla valaistusta voi säätää vaikka kotoa käsin ja saada mökin näyttämään asutulta.
Sector Alarmin hälytysjärjestelmä valvoo mökin turvallisuutta myös silloin, kun mökillä ei ole asukkaita. Hälytysjärjestelmä suojaa murroilta, paloilta ja monilta muilta vahingoilta. Jatkuvasti päivystävä hälytyskeskus huolehtii tarvittaessa avun paikalle. Palveluun kuuluvalla mobiilisovelluksella voi itse seurata esimerkiksi mökin lämpötilaa ja ottaa etänä kuvan sisätiloista. Mikä parasta, hälytysjärjestelmä istuu myös sisustukseen huomaamattomasti: järjestelmä on palkittu arvostetulla kansainvälisellä Red Dot -muotoilupalkinnolla.
Hälytysjärjestelmän hankkiminen myös kesämökille on erityisen kannattavaa, jos mökiltä löytyy arvokkaita esineitä. Mökkivarkaat vievät helposti eteenpäin myytäviä tavaroita kuten työkaluja. Työkalut saattavat olla erillisessä vajassa, johon mökkinaapurinkaan silmät eivät yllä. Mökeiltä anastetaan myös mopoja ja peräkärryjä.
Monelle mökillä on toki myös korvaamatonta tunnearvoa siellä perheen kanssa yhdessä vietettyjen hetkien vuoksi. Turvallisuuden tunne lisää viihtyisyyttä ja viihtymistä mökillä – on mukava palata lomapäivän viettoon ilman huolta kutsumattomista vieraista tai yllättävistä vahingoista.
Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä
|
Suomen kaunein koti: Kesämökit MTV3-kanavalla torstaisin klo 20