Luonnonilmiöt aiheuttavat kymmenien miljardien eurojen vakuutuskorvaukset vuosittain maailmanlaajuisesti.
Erityisen riskialttiita liiketoiminnan keskeytymiselle luonnon ääri-ilmiöiden vuoksi ovat elektroniikka-, metalli- ja lääketeollisuus. Myös suomalaiset vakuutusyhtiöt korvaavat katastrofien aiheuttamia vahinkoja. If kertoo maksaneensa Pohjoismaissa vuosina 2009-2014 suuryrityksille satoja miljoonia euroja korvauksia myrskyjen ja tulvien aiheuttamista tuhoista. Ifin korvaustilastoissa näkyvät muun muassa Japanin maanjäristys ja Thaimaan tulvat vuonna 2011.
- Suuryritysten kokemat luonnonilmiöistä koituvat vahingot näkyvät vuosittain Ifin korvaustilastoissa. Erityisen alttiita yllättävälle liiketoiminnan keskeytymiselle ovat suuria määriä tavaraa tuottavat ja jakelevat yritykset kuten elektroniikka-, auto- ja metalliteollisuus, kertoo Ifin Suurasiakkaat -liiketoiminnan maajohtaja Roland Möller.
Tulvista ja myrskyistä eniten vahinkoja
Vuonna 2013 maailmalla tapahtui 308 katastrofia, joista lähes puolet oli luonnonilmiöitä ja loput ihmisen aiheuttamia. Taloudellisia menetyksiä kertyi yhteensä noin 140 miljardin dollarin edestä, joista vakuutettuja vahinkoja oli 45 miljardin dollarin verran. Vahingot, joita ei ole turvattu vakuutuksella, jäävät usein yhteiskunnan ja veronmaksajien maksettaviksi.
Joko luonnon tai ihmisen aiheuttamista katastrofeista johtuvat suurimmat taloudelliset menetykset koettiin Aasiassa (62 miljardia dollaria). Myös Euroopassa (33 miljardia dollaria) ja Pohjois-Amerikassa (32 miljardia dollaria) taloudelliset menetykset olivat suuria. Tiedot selviävät jälleenvakuuttaja Swiss Re Sigman tekemästä selvityksestä.
Euroopassa suurimpia taloudellisten menetysten aiheuttajia vuonna 2013 olivat Keski-Euroopan tulvat, Saksan raekuurot ja talvimyrskyjen sarja Pohjois-Euroopassa.
- Suurimpia katastrofeja vakuutuksista korvattujen vahinkojen määrällä mitattuna ovat perinteisesti olleet hurrikaanit, kun ne iskevät Yhdysvaltoihin. Eurooppa, Oseania ja Aasia ovat kuitenkin viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana kokeneet merkittäviä vahinkoja. Väkiluvultaan tiheillä ja teollistuneilla alueilla tapahtuu enemmän kuin esimerkiksi kehitysmaissa, kun tarkastellaan taloudellisten menetysten määrää, arvioi Möller.
Ilmastonmuutoksen vaikutukset mietityttävät vakuutusalaa.
- Vakuutusalalle tärkeä kysymys on, miten ilmastonmuutos vaikuttaa luonnonriskeihin. Moni yhtiö miettii esimerkiksi tällä hetkellä, onko tulvariski Euroopassa kasvamassa, pohtii Möller.