Sampo-konsernin uumoillaan luopuvan Nordea-omistuksestaan. Taustalla on pankkitoiminnan säätely ja Nordean maltillisiksi jääneet nousukäyrät pörssikursseissa.
Liikemies Björn Wahlroos kertoo tuoreessa Leadcast-podcastissa, että yksi hänen uransa suurimmista virheistä on ollut se, ettei hän nähnyt, että pankkeja aletaan säännellä niin voimakkaasti Euroopassa.
– Yksi suurimmista, ainakin rahamääräisesti, on se, että minulle oli mahdotonta ymmärtää, että pankkitoimintaa ylireguloidaan niin voimakkaasti kuin Euroopassa on tehty, Wahlroos sanoo.
Wahlroos toimii Sampo-konsernin hallituksen puheenjohtajana. Sampo omistaa 19,9 prosenttia Nordeasta.
Nimettömiin lähteisiin tietonsa perustava ruotsalaislehti Dagens industri uutisoi sunnuntaina, että finanssikonserni Sampo harkitsee Nordea-omistuksestaan luopumista.
– Ei meidän Nordea-sijoitus ole ihan huono ollut. Se on tuottanut hyviä osinkoja, mutta se ei ole tuottanut hirveästi kurssinousuja yli kymmenen vuoden aikana, sanoo Wahlroos.
Wahlroosin mukaan Nordean ja muiden pankkien alisuoriutuminen on seurausta siitä, että eurooppalainen pankkisääntely pääomavaatimuksineen sekä nollakorkoympäristö ovat saattaneet pankit ”sijoittajien silmissä täysin epäintresanteiksi.
– On palattu jonkinlaiseen aikaan ennen vuotta 1985, jolloin pankit olivat julkisen vallan etäispääte tai vastaava. Tätä en nähnyt. Luulin aina, että päättäjät Euroopassa ehkä maailmassa yleisemminkin tajuaisivat, että tähän liittyy hirveän suuret riskit.
Jos pankkien sääntely menee yli, luotontarjonta kaventuu, ja sen myötä joudutaan rahapoliittiseen tilanteeseen, jossa nyt ollaan, Wahlroos sanoo.
– Eli ei ole tarpeeksi luottoekspansiota, ja sen myötä ei minkäänlaista inflaatiota ja korkotaso on negatiivinen.
– En olisi koskaan luullut, että päättäjät olisivat sallineet tämän ajautua tähän pisteeseen. Sen myötä pankkien arvostus on hyvin matalalla verrattuna moniin muihin bisneksiin. Tätä minä en nähnyt.