Luotiliivien testaus meni karmealla tavalla pieleen Oulussa – kynäpistoolin laukaus oli kuolettava

Noin 20-vuotias mies kuoli ampumavammaan lauantaiyönä ensimmäinen kesäkuuta. 

Oulun käräjäoikeus aloittaa tänään Oulun Kuivasjärven ulkoilualueella 1. kesäkuuta tapahtuneen henkirikoksen käsittelyn.

Syyttäjä vaatii rangaistuksia neljälle 22–28-vuotiaille miehille. Yhtä heistä, 22-vuotiasta, syytetään taposta ja muita avunannosta siihen. Taposta syytetty mies on ollut myös vangittuna.

Kaikki syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä vakavasti loukkaantunut noin 20-vuotias mies vietiin oululaiseen sairaalaan, missä hän kuoli saamaansa ampumavammaan. Syytettyjen miesten ja uhrin oli tarkoitus testata luotiliivien kestävyyttä.

Poliisi etsi tapaukseen liittyviä vaaleansinisiä luotiliivejä ja pyysi havaintoja niistä yleisöltä. Puolustusvoimat oli apuna liivien etsinnöissä.

Kello 9 alkanut oikeudenkäynti keskeytyi jo alle tunnin jälkeen, kun käräjäoikeus pohti epäillyn ampujan avustajan varatuomari Tuukka Tieksolan esteellisyyttä. Tieksola oli aiemmin avustanut kuollutta 20-vuotiasta huumausainejutussa.

Puolen tunnin tauon päätteeksi oikeus tuli siihen tulokseen, että Tieksola ei ole esteellinen, sillä tapauksilla ei ole yhteyttä toisiinsa.

Tekovälineenä kynäpistooli

Oikeudenkäynnissä ampumisesta syytetty myönsi ampuma-aserikoksen ja huumausainerikoksen. Hän kiisti tapon ja vaati syytteen hylkäämistä, mutta myönsi ampuneensa laukauksen, joka hänen mukaansa osui vahingossa. Tässä mies katsoo syyllistyneensä pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamukseen.

Syytetty kertoi, että luotiliivin testaus oli yhteinen päätös, ja uhri oli itse valinnut hänet ampujaksi. Luodin osuminen tuli yllätyksenä ja järkytyksenä, eikä syytetty ollut käsittänyt sen johtavan kuolemaan.

Ampujan mukaan uhri oli hänelle velkaa muutamia satasia, mutta mistään velanperinnästä tai yllytyksestä ei ollut kyse. Luoliivit olivat olleet ampujan asunnolla ja olivat ampujan omaisuutta. Uhri oli pukenut luotivillivit päälleen asunnossa illan aikana useampaan kertaan.

Ampumisesta syytetty mies kertoi ampuneensa uhria itse vastavalmistetulla kynäpistoolilla. Muutaman metrin päästä ammuttu luoti ei kuitenkaan osunut luotiliivin suojalevyyn, vaan hieman sen yläpuolella.

Luoti lävisti miehen aorta ja henkitorven, päätyen lopulta oikeaan keuhkoon.

Miehen mukaan uhri oli viety kiireellisesti hoitoon. Puolustuksen mukaan paikalle ei soitettu ambulanssia siksi, että haavoittunut mies saatiin nopeammin sairaalaan viemällä hänet porukan käyttämän pakettiauton kyydillä.

Samalla hän kiisti oman osallisuutensa luotiliivin hävittämiseen. Luotiliiviä ei koskaan löytynyt poliisin ja puolustusvoimien etsinnöistä huolimatta.

Muut syytetyt kiistävät avuannon ja vetoavat siihen että uhri oli itse pyytänyt ampumista, valinnut itse ampujan ja pukenut itse luotiliivin päälle ennen ampumispaikalle menoa.

Syyttäjä vaatii ampumisesta syytetylle miehelle yli 9 vuoden ehdotonta vankeutta ja muille vastaajille yli 6 vuoden ehdotonta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat