Valtiontalouden tarkastusviraston maine on kokenut ylimmän johdon rahankäyttökohujen vuoksi suuria kolhuja, kertoo VTV:n henkilöstön luottamusmies Pasi Tervasmäki MTV Uutisille.
Tervasmäen mukaan viraston väki kokee, että toiminnan tulisi olla esimerkillistä ja ylimmän johdon kohut ja rahankäyttösotkut harmittavat työntekijöitä suuresti.
– Taustalla on kuitenkin ammattiylpeys ja koitamme tehdä mahdollisimman hyvin työmme, vaikka taustalla näkyykin, että viraston uskottavuus on kokenut kovia kolhuja, Tervasmäki harmittelee MTV Uutisille.
Eduskunnan puhemiehistö esitti aiemmin tänään VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virastapidättämistä esitutkinnan ajaksi. Asiasta päättää lopulta eduskunnan kansliatoimikunta.
Yli-Viikarin monia matkakuluja sekä muitakin veronmaksajien piikkiin menneitä kuluja on ruodittu viime aikoina laajasti julkisuudessa. Esillä ovat olleet myös muun muassa viraston Bhutanin matkat.
Pääjohtajan on kerrottu muun muassa tuhlanneen tuhansia euroja julkisia varoja kauneudenhoitopalvelujen ostamiseen.
Henkilökunta sai tiedon mediasta
Luottamusmiehen mukaan viraston henkilöstö sai tietää pääjohtajan tuhansien eurojen stailauskuluista mediasta lukemalla.
– Nurinkurista tässä (kauneudenhoitosotku) on, että viraston johdon mukaan stailauspalvelut olisivat olleet muka kaikkien virastolaisten käytettävissä, mutta kukaan muu kuin pääjohtaja ei ole niitä käyttänyt.
– Minullekin luottamusmiehenä, jonka tulee olla keskimäärin paremmin perillä etuisuuksista, tuli ensimmäistä kertaa tieto julkisuudesta. On ollut epäilyttävää, kuinka nämä kauneudenhoitopalvelut ovat ylipäätään liittyneet kuvauksiin, joilla niitä on perusteltu.
Lue lisää: Työmatkoja eksoottisiin kohteisiin ja tuhansia euroja veronmaksajien rahoja kauneudenhoitoon - kansanedustajan mukaan VTV-pomon pitäisi siirtyä syrjään: "Tällaista toimintaa ei tule sallia"
Luottamusmiehen mukaan häiritsevintä kohuissa on ollut se, ettei korkein johto ole pyydellyt toimintaansa edes anteeksi.
– Euromääräisesti kauneudenhoitopalvelut eivät ole valtiontalouden kannalta kovin merkittäviä, mutta ylimmän johdon esimerkki on ollut huonoa.
Pasi Tervasmäki mainitsee myös pääjohtajan virkamatkoilta kertyneet Finnair plus -pisteet ja niiden käyttämisen muuhun kuin virkatehtävien hoitoon.
– Kun pääjohtajaa on pyydetty kertomaan, mihin pisteitä on kätetty, hän ei ole tuonut niitä julkisuuteen ja virastomme yksi arvoista on avoimuus.
(artikkeli jatkuu videon jälkeen)
4:39
Tiukka ote virkamiehistä
Luottamusmies Pasi Tervasmäki kuvailee ylijohtajaa Tytti Yli-Viikaria erittäin tiukaksi, lujaksi ja määrätietoiseksi johtajaksi.
– Kun hänen kanssaan ajautuu huonoihin väleihin, siinä jää helposti kakkoseksi.
Luottamusmiehen mukaan vuosien mittaan muutamia esimiestöissä työskennelleitä ihmisiä on siirretty pois esimiestyöstä.
– Taustalla ovat varmasti osittain kriittiset näkökulmat, mitä sivuun siirretyt ovat edustaneet. Tietyllä tapaa kriittistä keskustelua ei ole suvaittu ja se on johtanut huonoihin lopputuloksiin ainakin tiettyjen virkamiesten kohdalla.