VTV puuttuu tarkastustoiminnan vähenemiseen ja omaan taloudenhoitoonsa, lupaa pääjohtajan sijainen

0:36imgVTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikari poistui kansliatoimikunnan kuulemisesta torstaina - näin hän kommentoi.
Julkaistu 08.04.2021 17:44

MTV UUTISET - STT

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) tulee kiinnittämään huomiota omaan taloudenhoitoonsa sekä tarkastus- ja valvontatoimintaan käytetyn työajan vähenemiseen, sanoo viraston pääjohtajan sijaisena toimiva Matti Okko.

Okon mukaan viraston maine on väkisinkin tahriintunut kielteisen julkisuuden myötä ja julkikuvaan syntyneitä kupruja pitää lähteä oikomaan.

Lue lisää: Vehviläinen: "Emme saaneet Yli-Viikarilta missään kokouksessa tyydyttäviä vastauksia" – pääjohtajan Finnair-pisteistäkin KRP-tutkinta

– Kaikki sellaiset projektit, jotka eivät palvele ydintoimintaa, tulevat arvioitavaksi, jotta tarkastuksen ja valvonnan puolelle jää riittävä työpanos, Okko sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa tarkastus- ja valvontatoimintaan käytetyn työajan suhteellinen väheneminen viimeisten vuosien ajan on tunnustettu virastossa yleisesti.

Iltalehti ja Ilta-Sanomat kertoivat viime perjantaina, että tarkastukseen ja valvontaan käytetty työaika on puolittunut Tytti Yli-Viikarin vuonna 2016 alkaneella pääjohtajakaudella.

Tiedotusvälineissä on myös kerrottu, että tarkastuskertomuksia on pehmennetty kohteille suopeimmiksi. Okko kuvailee kertomuksia viestien muokkaamista asiaksi, jollaista ei pitäisi päästä tapahtumaan.

Lue lisää: Hän sijaistaa VTV:n Yli-Viikaria – myös toinen VTV-johtaja virasta pidätettynä

Hänen mukaansa tapausten taustat tullaan selvittämään.

Hän kuitenkin arvioi, että mediassa käsitellyt tapaukset antavat vinoutuneen kuvan kokonaisuudesta.

Okko kuvailee tapauksia yksittäisiksi ja sanoo, etteivät ne olleet hänelle entuudestaan omakohtaisesti tuttuja.

Kustannustietoisuus kunniaan

Julkisuudessa on keskusteltu myös laajemmin tarkastusviraston rahankäytöstä sekä Yli-Viikarin toiminnasta viraston johdossa.

Esimerkiksi viime syksynä Yle kertoi, että Yli-Viikarilla oli ollut kaikista valtion virastojen pää- tai ylijohtajista tuhdeimmat matkalaskut.

Alkuvuonna on kiinnitetty huomiota myös hänen julkisin varoin kustannettuihin kauneudenhoitokuluihinsa.

Lue lisää: VTV:n Yli-Viikari: Virasta pidättämisen syynä kansalaispalaute ja median paine

Okko kertoo, että yleinen kustannustietoisuus viraston toiminnassa tulee painottumaan jatkossa.

– On oltava niin, että meidän pitää pystyä olemaan esimerkkinä muulle hallinnolle. Ennen kaikkea pääjohtajaa mutta myös muuta henkilöstöä koskeviin yksittäisiin kuluihin ja etuihin on jo lähdetty tekemään yksittäisiä toimia. Päätöksiä on tehty järjestelyihin, jotka koskevat verotuksen oikaisua ja takaisinperintää.

– Ne ovat alkutaival sille, että kuluja koskeviin päätöksiin tullaan kiinnittämään vastaisuudessa huomiota, Okko sanoo.

Hänen mukaansa viraston ydintoiminta tarvitsee kuitenkin jatkossakin rinnalleen tukitoimintonsa ja kansainvälistä toimintaa.

Yhteistyö muun hallinnon kanssa "aivan olennaista"

Mittavasta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta virasto on Okon mukaan ollut toimintakykyinen ja hänellä on ollut jatkuvasti iso luottamus viraston tarkastus- ja valvontatyöhön sekä sitä tukevaan toimintaan.

– Kuitenkin perustoiminta on ollut käynnissä koko ajan, ja uskon että pääsemme kohti parempaa huomista ja palauttamaan luottamusta virastoa kohtaan pian. Siihen liittyy tehtävää pidemmällä perspektiivillä.

Hän myös puolustaa tarkastuskohteiden, muun hallinnon ja sidosryhmien kanssa käytävää vuorovaikutusta.

– Se on aivan olennaista, jotta pysymme kärryillä siitä, mitä meidän tulee tarkastus- ja valvontatoiminnassa lähestyä. Se on olennaista myös sen kannalta, että saamme viestimme läpi niin, että ne vaikuttavat, Okko sanoo.

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti torstaina pidättää Yli-Viikarin virasta keskusrikospoliisin käynnissä olevan esitutkinnan vuoksi.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi tutkinnan liittyvän eduskunnan oikeusasiamiehen lainvastaiseksi katsomaan työsopimukseen sekä Yli-Viikarin Finnair-bonuspisteisiin.

Tarkastusvirasto on myös itse päättänyt pidättää virantoimituksesta lakiasiainjohtaja Mikko Koirasen, joka on STT:n tietojen mukaan esitutkinnan kohteena Yli-Viikarin ohella.Koiranen ja Yli-Viikari laativat vuonna 2016 työsopimuksen, jonka myötä viraston työntekijälle maksettiin noin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläkkeelle siirtymistä.

Okon mukaan Koiranen on päätetty pidättää virantoimituksesta tiistaina. Koiranen on Okon mukaan tällä hetkellä poissa töistä, ja päätös laitetaan toimeen hänen paluunsa myötä.

Tuoreimmat aiheesta

Valtio