Lupaavia tuloksia: Uusi koronalääke vähensi puolella sairaalahoidon tai kuoleman riskiä tutkimuksessa

3:25img
Katso myös: Koronarajoitukset ovat nyt Ruotsissa historiaa – Miksi Suomen tilanne laahaa perässä?
Julkaistu 01.10.2021 15:35

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Yhdysvalloissa on saatu lupaavia tuloksia suun kautta otettavasta viruslääkkeestä, jota annettaisiin koronatartunnan saaneille.

Tutkimuksissa Merck and Ridgeback Therapeutic -yhtiön lääke vähensi koronataudin vuoksi sairaalahoitoon joutumisen tai koronakuoleman riskiä puolella.

Yhtiö aikoo hakea lääkkeelle hätälupaa Yhdysvaltain lääkevirastolta (FDA) mahdollisimman nopeasti.

Tutkimukseen osallistui 775 aikuista, jolla oli lievä tai kohtalainen koronavirustauti. Osallistuneita pidettiin muita alttiimpana koronalle, sillä heillä oli muun muassa diabetes tai sydänsairaus.

Lue myös: Suomessa on 40 000 väliinputoajaa, joilla on täysi suoja mutta ei koronatodistusta: – THL: "Tälle ollaan tekemässä jotain"

Puolelle annettiin viiden päivän kuuri viruslääke molnupiraviiria, toiselle puoliskolle lumelääkettä.

Molnupiraviiria saaneista 7,3 prosenttia joutui sairaalaan 28 päivän tarkastelujaksolla. Lumelääkettä saaneista lukema oli noin kaksinkertainen, 14,1 prosenttia.

Jakson jälkeen molnupiraviiria saaneista yksikään potilas ei kuollut, lumelääkettä saaneista kahdeksan kuoli.

Tutkimusta ei vielä ole vertaisarvioitu. Tutkimuksen aikana asiaa arvioineet asiantuntijat kuitenkin halusivat keskeyttää tutkimuksen etuajassa, sillä välitulokset olivat niin lupaavia.

Jos lääke saa myyntiluvan Yhdysvaltain lääkevirastolta, siitä tulisi ensimmäinen koronataudin alkuvaiheessa käytettävä lääke, joka saisi FDA:n hyväksynnän.

Lue myös: Koronatapaukset lähteneet jyrkkään nousuun Syyriassa

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus