Luuletko, että Suomessa on nyt kuuma? Näissä olosuhteissa tervekin ihminen voi kuolla kuumuuteen tunneissa

2:02img
Helle on vaarallista erityisesti vanhuksille.
Julkaistu 27.07.2019 06:59
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Suomen viikonlopusta on tulossa kuuma ja tukala, mutta ilmastotutkija julkaisi painokkaan muistutuksen: vaikka Euroopan helteet voivat tuntua poikkeuksellisilta, Lounais-Aasiaa uhkaa todellinen vaara. Alueilla on viitteitä niin korkeista märkälämpötiloista, ettei ihminen voisi selviytyä alueilla kuutta tuntia pidempään.

Ilmastotutkijoilta kysellään Euroopan ennätyshelteiden aikaan usein kommentteja kuumuuteen, mutta todellinen vaara pääsee usein unohtumaan, huomauttaa tutkija Tom Matthews Louhgboroughin yliopistosta.

Matthews on julkaissut Science Alert -lehdessä kirjoituksen, jossa on huolissaan märkälämpötilojen noususta maapallolla.

Kun ilman lämpötila on tarpeeksi kuuma, kehossa oleva vesi alkaa höyrystyä, mikä näkyy ihmisellä niinkin arkisena ilmiönä kuin hikoiluna. Systeemi toimii hyvin – kunnes ilman märkälämpötila ylittää 35 celsiusastetta.

Ja tästä on Lounais-Aasiassa jo viitteitä.

Kuolema koittaisi kuudessa tunnissa

Märkälämpötila kertoo ilman lämpötilan lisäksi sen kosteudesta. Sitä mitataan sitomalla märkä kangas lämpömittarin ympärille ja katsomalla, mihin mittarin lämpötila asettuu, kun kankaasta haihtuu vettä.

Märkälämpötila onkin tavallisesti paljon matalampi kuin ilman lämpötila eli niin sanottu kuivalämpötila, josta esimerkiksi säätiedotuksissa puhutaan. Ero on sitä suurempi, mitä kuivempaa ilma on.

Kun märkälämpötila nousee 35 celsiusasteeseen, hiki ei haihdu iholta normaalisti eikä ihmiskeho pysty viilentämään itseään.

Kehon lämpötila nousee riippumatta siitä, kuinka paljon vettä juomme, olemmeko varjossa tai lepäämmekö. Ihmiset ja muut nisäkkäät, joiden kehon lämpötila on noin 37 astetta, menehtyvät, jos märkälämpötila on 35 astetta yli kuuden tunnin ajan.

– Märkälämpötila on käytännössä piste, jossa ihminen voi ylikuumentua vaikka olisi alasti varjossa ja hikoilisi suuren tuulettimen edessä, asiaa jo vuonna 2010 tutkineen Purduen yliopiston ilmakehätieteiden professori Matthew Huber kiteyttä.

Lounais-Aasia vaarassa?

Korkeita märkälämpötiloja ei tyypillisesti ole havaittu laajoilla alueilla, sillä usein ilma on kuumimmilla alueilla myös kuivaa.

Matthewsin mukaan on kuitenkin todisteita siitä, että niitä alkaisi ilmetä Lounais-Aasiassa.

Matthewsin mukaan on mahdollista, että lämpötiloja aletaan kokea myös Persianlahdella, Etelä-Aasiassa ja Pohjois-Kiinan tasangoilla.

– Näillä alueilla asuu miljardeja ihmisiä, Matthews varoittaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos