Geologin mukaan maanperän koostumus vaikutti Ruotsin Göteborgissa tapahtuneeseen valtavaan maasortumaan maantiellä. Voisiko vastaavaa tapahtua Suomessa?
Göteborgin pohjoispuolella, E6-moottoritiellä tapahtunut valtava maansortuma on syvimmillään poliisin mukaan 20-metrinen.
Maasortumat ovat alueella yleisiä, kertoo geologi Olli Breilin Geologian laitokselta.
– Ne ovat aivan luonnollisia geologisia tapahtumia. Niitä sattuu erityisesti Länsi-Ruotsissa, mutta myös Norjan puolella.
Hän kertoo sortumien olevan seurausta rankoista sateista.
Ruotsin poliisi tutkii myös, onko sortuma voinut johtua läheisellä rakennustyömaalla tehdyistä räjäytyksistä. Breilin mukaan on mahdollista, että räjäytyksistä koitunut tärinä on voinut toimia laukaisevana tekijänä maan sortumiselle.
– Tärinä voi aiheuttaa yhdessä vettyneen savikerrostuman kanssa tällaisen tapahtuman.
Riskialueilla ei pitäisi rakentaa
Lauantain vastaisena yönä puoli kahden jälkeen sattuneessa sortumassa loukkaantui useita henkilöitä, joista ainakin kolme sai sairaalahoitoa vaativia vammoja. Useita ajoneuvoja oli ehtinyt ajaa sortumaan, ennen kuin liikenne saatiin katkaistua.
Breilin antaa selkeän ratkaisun vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Hänen mukaansa maasortumia voisi estää siten, että riskialueiden läheisyydessä ei rakenneta.
– Se vaatii geologista tutkimusta ennen kuin kaavoitetaan ja rakennetaan, mutta täysin sitä ei voida estää.
Entä voiko vastaavia sortumia tapahtua Suomessa?
– Ei tässä mittakaavassa, Breilin vastaa.
Hän kertoo, että maasortumia ei juuri esiinny Suomessa ja niissä mittakaavat ovat pienempiä.
Mitä oikeastaan tapahtuu, kun maa sortuu rankkasateiden seurauksena? Katso jutun alussa olevalta videolta Olli Breilin haastattelu ja hurjan näköiset ilmakuvat tiesortumista.