Maahanmuuttovirasto on pystynyt viime vuosina lyhentämään työ- ja oleskelulupien käsittelyaikoja, mutta käsittely voi kestää osalla hakijoista lähes vuoden. Hakijoille lupien odottaminen on tuskaista, koska työpaikan saaminen tai terveydenhuoltoon pääseminen on odotusaikana vaikeata.
Suomeen ei noin vain tulla töihin. Sen tietää venäläinen Anastasia Kruglova, joka on odottanut tammikuusta lähtien Maahanmuuttoviraston päätöstä oleskeluluvasta.
Kaksi korkeakoulututkintoa suorittanut markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen palaa halusta päästä paremmin sisälle Suomeen. Ja tämä onnistuisi hänen mielestään parhaiten töiden kautta.
– Haluaisin viimein päästä Suomen työmarkkinoille, mutta ilman oleskelulupaa se on monimutkaista. Päätöstä on odotettu jo yli 9 kuukautta. Ilman sosiaaliturvatunnusta minulla ei ole tavallisia sosiaali- ja terveyspalveluita, Kruglova kertoo.
– Juuri työ on se väylä, jonka kautta saa sosiaalisia kontakteja ja pääsee sisälle yhteiskuntaan Kruglova harmittelee.
Kruglovan onni on ollut se, että hän on pystynyt tekemään markkinointijohtajan töitä venäläiselle teknologiafirmalle etänä Suomesta käsin.
Käytännön elämä Suomessa olisi kuitenkin ollut paljon vaikeampaa ilman Kruglovan suomalaista puolisoa.
– En pystyisi nyt edes vuokraamaan asuntoa Suomessa. Poikaystäväni oli hoidettava asuntomme vuokraus, hän kertoo.
Edistystä tapahtunut
Maahanmuuttovirasto on pystynyt viime vuosina lyhentämään selvästi työperäisten lupien käsittelyaikoja, mutta osaan hakemuksista voi tuhrautua lähes vuosi.
Viime vuonna työperusteisten lupien keskimääräinen käsittelyaika oli 103 vuorokautta ja mediaani 60 vuorokautta. Vuonna 2019 keskimääräinen käsittelyaika oli 122 vuorokautta ja mediaani 68 vuorokautta.
Kaikkien työperusteisten oleskelulupahakemusten keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika on tällä hetkellä 65 vuorokautta ja mediaani on 37 vuorokautta eli käsittelyajat ovat kahdessa vuodessa lyhentyneet lähes puolella keskiarvojen mukaan.
Joihinkin hakemuksiin uppoaa Maahanmuuttoviraston mukaan enemmän aikaa esimerkiksi lisäselvitysten takia.
– Hakemusten määrät ovat olleet merkittävässä kasvussa viime vuosina. Se on yksi merkittävä tekijä joka tätä toimintaa ja sen organisointia haastaa. Sitten meillä aina yksittäisissä tapauksissa on tilanteita, joissa lisäselvityksiä ja muuta sellaista täydennystä vaaditaan, Maahanmuuttoviraston lupa- kansalaisuusyksikön johtaja Pauliina Helminen kertoo.
Hitaat käsittelyajat turhauttavat niin yrityksiä kuin poliitikkoja. Moni yritys tarvitsee erityisosaajia ulkomailta, kun Suomesta ei löydy nopeasti sopivaa työvoimaa.
– Tällä hetkellä lupakäsittelyt työperäisen maahanmuuton osalta ja toki muutenkin maahanmuuton osalta ovat kohtuuttoman pitkiä. Jopa erityisosaajien kohdalla, jonka pitäisi olla se nopein tie päästä Suomeen, prosessi voi hyvinkin kestää 3-6 kuukautta, Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo.
D-viisumi tulossa
Tulevat hakijat voivat saada helpotusta hallituksen esittämästä D-viisumista, jolla luotaisiin pikakaistaa erityisasiantuntijoille ja start-up-yrittäjille. Lupakäsittelyn pitäisi viedä pikakaistalla vain noin kaksi viikkoa.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo hallituksen tavoittelevan pikakaistan mahdollistamaa D-viisumia käyttöön ensi vuodeksi.
Hallitus haluaa myös laajentaa viisumin kohderyhmää.
– Nopeampi kaista tulee ensi vuoden aikana. D-viisumi tulee eduskunnan käsittelyyn, josta toivomme nopeata. Haluamme hallituksessa laajentaa viisumin käyttöalaa, jotta se olisi myös opiskelijoille mahdollista käyttää. Toimia on monia, mutta isot asiat muuttuvat pala kerrallaan, Ohisalo kertoo.