USA lupaa entistä lujempaa tukea Etelä-Korealle – asiantuntija ei usko ydinaseohjelman loppuvan

Etelä-Korean (etualalla) ja Pohjois-Korean välinen raja 21. elokuuta 2015.
Etelä-Korean (etualalla) ja Pohjois-Korean välinen raja 21. elokuuta 2015.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 16.04.2017 15:23

MTV UUTISET – STT – AFP

Pohjois-Korean epäonnistunutta ohjuskoetta edelsi yhä kovempi retoriikka ja varoittelu Yhdysvaltojen puolelta. Presidentti Donald Trump on kutsunut Pohjois-Koreaa ongelmaksi, joka "hoidetaan" ja Yhdysvallat on lähettänyt alueelle lentotukialuksen.

Yhdysvaltojen sävy on saattanut Trumpin valtaannousun jälkeen muuttua aiempaa kovemmaksi ja toimintatyyli ennalta-arvaamattomammaksi, mutta Turun yliopiston Korean tutkimuksen yliopistonlehtori Antti Leppänen ei usko, että se saa aikaan muutoksia Pohjois-Koreassa.

Ensinnäkään ohjuskokeen epäonnistumisesta ei ole tarvetta kertoa kotiyleisölle mitään. Toisaalta painostus ulkoa antaa tukea linjalle, että koko maan ja kansan voimavarat on suuressa määrin suunnattu aseiden kehittämiseen.

– Itsenäisyyden säilyttäminen ja puolustaminen vaatii uhrauksia, Leppänen sanoi.

1:53img

Pence lupasi Etelä-Korealle Yhdysvaltojen täyden tuen

Etelä-Koreassa vieraileva Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence pitää Pohjois-Korean epäonnistunutta ohjuskoetta provokaationa. Pence lupasi Etelä-Korealle, että Yhdysvaltojen tuki sille on "lujempi kuin koskaan".

Nimettömänä puhunut amerikkalaislähde totesi toisaalta, että koska ohjuskoe epäonnistui, ei Yhdysvaltojen tarvitse tuhlata asiaan sen enempää aikaa.

Pencen on määrä huomenna tavata virkaatekevä presidentti Hwang Kyo-Ahn.

1:28img

Pohjois-Korean ei uskota romahtavan

Etelä-Koreassa on vuosikymmenten saatossa jo totuttu ja turruttu Pohjois-Korean uhoon ja pullisteluun. Siellä huomio keskittyy nyt presidentinvaaleihin, jotka ovat vajaan kuukauden päässä. Tällä hetkellä mielipidemittauksissa kärjessä ovat keskustalaisen kansanpuolueen Ahn Cheol-soo ja vasemmistolaisen demokraattipuolueen Moon Jae-in.

– Odotus on, että kymmenen vuotta kestänyt konservatiivivalta katkeaa. Minkä sortin liberaali sieltä tulee, on epävarmaa, Leppänen sanoi.

Tuloksena saattaa olla nykyistä liennytyshenkisempi linja, hän arveli. Kovin pitkälle tällä tiellä ei kuitenkaan ole mahdollista edetä, koska suhteita Pohjois-Koreaan määräävät YK:n päättämät talouspakotteet.

Vuosituhannen vaihteessa silloinen presidentti Kim Dae-Jung yritti niin sanotulla päivänpaistepolitiikalla lieventää vastakkainasettelua ja työskennellä välien parantamiseksi. Tulokset jäivät laihoiksi. Pohjois-Korea otti kyllä rahat ja tuet vastaan, mutta ei tehnyt juuri mitään niiden vastineeksi.

Leppänen ei usko, että Pohjois-Koreaa saadaan painostuksella luopumaan ydinaseohjelmastaan, kuten Yhdysvallat on vaatinut.

– Pohjois-Korea kykenee ylläpitämään nykyistä hallintoaan vuodesta toiseen. Romahdusskenaariot ovat osoittautuneet pätemättömiksi. Siellä se vain porskuttaa, käy kauppaa Kiinan rajan yli. Hengissä on pysytty, vyötä kiristetty ja ohjuksia kehitetty, Leppänen sanoi. 

1:27img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat