Maailman unohdettujen julmien sotien syistä yksi on meidän jokaisen taskussa

10:45imgHuomenta Suomen haastattelussa keskusteltiin myös sitä, miten monta sukupolvea konflikteja tuottaa lapsisotilaita ja miten lapsisotilaiden määrää voi vähentää.
Julkaistu 16.04.2025 09:03
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Sodat Ukrainassa ja Gazassa näkyvät otsikoissa viikoittain. Samaan aikaan Sudanissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa Afrikassa käydään pitkiä ja verisiä konflikteja, joissa erityisesti pakolaislasten tilanne on todella vaikea.

Fidan vaikuttamistyön asiantuntija Heidi Saarinen-Azuara pohti Huomenta Suomen haastattelussa, miksi nämä julmat konfliktit unohtuvat mediassa. Hän myös muistuttaa, että esimerkiksi Kongon konfliktin taustalla olevat syyt näkyvät meidän jokaisen taskussa.

– Yhtenä näistä konfliktin syistä on se, että täällä on ihan valtavan rikkaat mineraalivarannot, joilla aseelliset ryhmät sitten rahoittavat toimintaansa, hän kertoo.

– Nämä samat konfliktimineraalit, raakamineraalit, näitä käytetään akkutuotannossa Euroopassa, näitä käytetään jokaisen ihmisen taskussa olevassa älypuhelimessa ja läppäreissä. Kyllä tässä on linkityksen maailmankaupan kautta ihan tänne studioon asti, hän kuvailee.

Lue myös: Yli sata kuollut, joukossa etninen lynkkaus, kapinalliset valtasivat keskeisen kaupungin – taustalla taistelu arvomineraaleista

Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen muistuttaa, että Sudanissa tilanne muistuttaa Kongoa siinä suhteessa, että maan luonnonvarat ovat rikkaat. Ryhmät kamppailevat siitä, kuka näitä arvokkaita resursseja hallitsee. Maaperästä löytyy niin öljyä, kaasua kuin kultaakin, jolla ryhmät pystyvät toimintaansa tukemaan. 

– Kaikkea löytyy Sudanista. Ei Sudanista aseet lopu missään vaiheessa, Haaranen toteaa.

Saarinen-Azuara peräänkuuluttaa, että konfliktimineraalien tuotantoa ja hankintaa tulisi tehdä läpinäkyvämmäksi, jotta niiden taustalla olevia julmuuksia voisi paljastaa. Näitä luonnonvaroja ostavat niin EU-maat, Yhdysvallat kuin Kiinakin.

Lue myös: Sudanissa puolisotilaalliset joukot ilmoittivat perustaneensa maahan kilpailevan hallinnon

1:55imgSudanin sisällissodan syttymisestä kulunut kaksi vuotta.

Tuoreimmat aiheesta

Kongo