Valtaosa maailman valtioista on julkistanut omat päästövähennystavoitteensa kuukauden kuluttua alkavaa Pariisin ilmastokokousta varten. Päästölupaukset on saatu 156 valtiolta. Kaikkiaan valtioita on 196, joten vain 40 maata ei ole vielä tehnyt päästövähennyssuunnitelmiaan.
YK julkisti tänään selvityksen tähän asti annetuista päästövähennyslupauksista. Analyysissä on mukana 146 valtion päästövähennyslupaukset.
Ilmasto lämpenemässä 3 asteella
Nämä maat edustavat lähes 90 prosenttia maailman päästöistä. Kaikki teollisuusmaat ja 75 prosenttia kehitysmaista on julkistanut omat päästövähennystavoitteensa.
– Tämä on hieno alku, mutta se ei vielä riitä. Jos nämä lupaukset toteutuvat, maailman keskilämpötila nousee 2,7 asteella vuoteen 2100 mennessä. Ilman näitä lupauksia nousu olisi 4-5 astetta. Tavoitteena on kuitenkin lämpötilan nousun rajoittaminen kahteen asteeseen, muistutti YK:n ilmastosihteeristön johtaja Christiana Figueres Berliinissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Maiden antamista ilmastolupauksista vain 25 prosenttia on ehdollisia. Valtaosassa luvataan vähentää päästöjä ilman ehtoja.
Pariisissa sovittava lupausten kiristämisestä
YK:n analyysin mukaan lupaukset asettavat kaksi selkeää tavoitetta Pariisin ilmastokokoukselle.
– Pariisissa hallitusten on päätettävä, miten nämä lupaukset ankkuroidaan ilmastosopimukseen. Toinen tärkeä sovittava asia on, mitä lupauksille tapahtuu tämän jälkeen. Pitäisikö niitä tarkastella esimerkiksi viiden vuoden välein? Valtioiden on tiukennettava päästövähennyksiään niin, että päästään kahden asteen polulle, vaatii Figueres.
Maiden ilmastotavoitteita on vaikea vertailla keskenään, koska toimet ja vertailuvuodet ovat erilaisia.
Euroopan Unioni lupaa vähentää päästöjään 40 prosentilla vuoden 1990 tasolta vuoteen 2030 mennessä, Yhdysvaltojen päästövähennyslupaus on 26-28 prosenttia vuoden 2005 tasolta vuoteen 2025 mennessä. Maailman suurin päästäjä Kiina lupaa, että sen ilmastopäästöt kääntyvät laskuun vuoden 2030 paikkeilla.
Pariisin odotukset korkealla
Suomen pääneuvottelijan mielestä tilanne näyttää lupaavalta Pariisin kokousta ajatellen.
– Meillä on nyt nämä valtioiden kansalliset panokset, joilla ne ovat valmiita osallistumaan kansainväliseen ilmastosopimukseen. Se on erittäin hyvä lähtökohta. Sen lisäksi on sovittu, että neuvotellaan laillisesti sitovasta sopimuksesta, sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä.