Maalämpöä merestä Vaasan TV-taloon

JKA 16.11.2007
JKA 16.11.2007Ruokala
Julkaistu 16.11.2007 10:32

Yksi Vaasan asuntomessujen huomattavimpia erikoisuuksia on matalaenergiaverkko. Sen lämmönlähteenä on maalämpö, mutta tällä kertaa sitä ei nostetakaan maasta vaan merenpohjasta neljän metrin syvyydestä. Sedimenttikerrokseen on upotettu säteittäin vaakatasoon 26 lämmönkeräysputkea, joista kunkin pituus on 300 metriä. Yhteensä keruuputkea on siis melkein kahdeksan kilometriä. Asuntomessualue toimii tämän maakunnallisen Innosuomi-palkinnon saaneen järjestelmän pilottikohteena.

"Olemme todenneet sedimenttikerroksessa yli kaksinkertaisia lämpötiloja kuivaan maahan verrattuna", kertoo toimitusjohtaja Mauri Lieskoski, Mateve Oy. "Kevättalvella, viimeisiltä jäiltä olemme mitanneet neljän metrin syvyydestä jopa yli +9 asteen lämpötiloja. Vesialue toimii kuten varaava aurinkopaneeli ja vesi, lumi ja jää toimivat ilmeisesti eristeenä."

JKA 16.11.2007

JKA 16.11.2007

Järjestelmää varten kehitettiin uudenlainen koaksiaaliputki, jossa kulkee vesi-etanoliseosta. Seos kulkee lämpöä kerätessään pitkin putken pinnassa sijaitsevaa kennostoa, luovuttaa lämpönsä pumpulle ja siirtyy jäähtyneenä putken keskiosaan, jota pitkin se palaa putken toiseen päähän siirtyäkseen siellä taas pintaosaan aloittaakseen uuden lämmönkeruukierroksen.

Matalaenergiaverkosto on rakennettu koko asuntomessualueelle. Siellä kulkevasta runkoputkistosta energia jaetaan taloihin jakokaivotekniikan avulla. "Jos energiaa halutaan siirtää pidempiä matkoja, järjestelmään voidaan lisätä pumppu kierrättämään nestettä pidempiä matkoja", Lieskoski huomauttaa. Matalaenergiaverkoston voi rakentaa muunkinlaisille uusille alueille; merenrantaa tai -pohjaa se ei edellytä. Ja yksi sen eduista on myös se, että sen avulla rakennuksia voidaan helposti viilentää kesäkuumalla.

Kunkin asukkaan on hankittava taloonsa lämpöpumppu. Muita kuluja aiheuttavat 1500 euron liittymismaksu sekä käyttökustannukset, jotka ovat 2,50 euroa neliöltä vuodessa - 200 neliömetrin talossa siis hiukan alle 42 euroa kuukaudessa. Pumppu vaatii käydäkseen sähköä, jonka saanti on myös ratkaistu erityislaatuisella tavalla: läheiseltä kaatopaikalta vedetyllä putkella tuodaan alueelle metaanikaasua, joka muutetaan erityisen polttokennon avulla sähköksi ja lämmöksi. "Tämä on uutta maailmanlaajuisestikin", sanoo projektipäällikkö Keijo Ullakko. "Alue on osittain omavarainen!"

Vastaako koko kansan sisutus asukkaan toiveita?

JKA 16.11.2007

JKA 16.11.2007

TV-talo on koko kansan talo, jossa katsojat päättävät mitä moninaisimmista asioista pohjaratkaisusta saunaan, ulkomuodosta sisustukseen. Katsojille ehdotettavien vaihtoehtojen esittämistä on aina edeltänyt kova työ. Millä tavalla kolme vaihtoehtoa oikein löytyvät siten, että niissä säilyy yhteinen sävel? Kysymykseen vastaa sisustussuunnittelija Tarja Kankaanpää-Salonen, Hartman Oy.

"Punainen lankahan sisustuksessa on aina oltava. Tässä talossa lähtökohtana on maisema ja sijainti - mitä sieltä näkyy? Olohuoneessa on valtavat ikkunat, joista avautuu upea maisema. Vaasassa kun ollaan, sisustuksen lähtökohdiksi onkin helppo ottaa taivas, meri ja maa!"

On todella haastavaa kehittää kolme tasaisen hyvää vaihtoehtoa, joista kansalaisten olisi helppo valita myös asukkaita miellyttävä lopputulos. Tämä onkin juuri sen takia niin ihana ja haastava projekti - tässä pääsee kokeilemaan ja suunnittelemaan niin monia eri vaihtoehtoja äärilaitoja myöten... ja lopputuloksesta on synnyttävä ihana koti." Entä tuleva asukas - miltä tuntuu, kun oman kodin suunnittelee koko Suomen kansa; sisustusratkaisut, materiaalit ja jopa värimaailman?"

JKA 16.11.2007

JKA 16.11.2007

"Olihan se iso juttu lähteä tähän mukaan", tunnustaa Suzanna Mäkynen. "Oma suosikki on kuitenkin tähän mennessä sattunut aina samaksi kuin kansan. Ainoa poikkeus oli keittiö, jossa oma suosikkimme oli kaksivärinen... mutta näin jälkikäteen ajatellen tämä kansan valitsema on ehkä sittenkin parempi. Yksivärisen pohjalta on helpompi lähteä miettimään lattian värejä ja materiaaleja."

"Yleisiin tiloihin valitaan vaaleampia värisävyjä", Kankaanpää-Salonen vahvistaa. "Oleskelutiloihin ja muihin isoihin, yhtenäisiin tiloihin ovat suositeltavia neutraalit, toisiinsa sopivat sävyt. Pienemmissä tiloissa - esimerkiksi makuu- ja kylpyhuoneissa sekä kodinhoitotilassa - väreillä voidaan sitten leikitellä enemmän, samoin sellaisissa tiloissa, joissa oleskellaan vähemmän. Myös talon ulkonäkö on otettava huomioon: TV-talo on uusi, moderni talo ja se on muistettava myös sisustuksessa. Onhan asukkaidenkin toiveena moderni, viihtyisä ja selkeä koti."

Materiaalejahan on nykypäivänä valittavissa uupumukseen asti. Sisustuslehdet ja -ohjelmat suorastaan vyöryttävät ihmisten eteen uusia tavaroita, ajatuksia ja tapoja. "Olemme lähteneet tunnelmasta ja ideoista - meri, taivas ja maa - jolloin pystyimme rajaamaan materiaaleja", Kankaanpää-Salonen sanoo. "Unohdimme kokonaan tietyt asiat ja keskityimme siihen, mikä on valitsemillemme teemoille olennaista."

Seuraava TV-talon äänestys koskee saunan ilmettä. Käy tutustumassa vaihtoehtoihin ja äänestä osoitteessa:
www.tvtalo.fi

(JKA 16.11.2007)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle