Haja-asutusalueen kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitäisi uusia lokakuun loppuun mennessä, jos jätevesijärjestelmä ei täytä nykymääräyksiä. Moneen kertaan lykätyn jätevesiasetuksen takaraja siis lähestyy. Uudistustarve koskee lähes 100 000 asutusta ja kesämökkiä.
Lokakuun loppuun mennessä jätevesiremontit pitää tehdä kiinteistöissä, jotka sijaitsevat pohjavesialueilla tai alle sadan metrin päässä rannasta.
Ympäristöministeriön arvion mukaan jätevesiremonttia tarvitsee 42 000 vakituisesti asutettua kiinteistöä ja 56 000 kesämökkiä. Vantaanjoen valuma-alueella muutoksia tarvitaan useammassa tuhannessa kiinteistössä.
– Osa kiinteistöjen omistajista on tietoisia korjaustarpeista, osa ei, kertoo ympäristöasiantuntija Paula Luodeslampi Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksestä.
– Me olemme lisänneet tiedotusta aiheesta ja autamme kiinteistönomistajia. Asiaa koskevat soitot meille ovat myös selvästi lisääntyneet tämän kevään aikana, hän jatkaa.
Luvassa kiirettä ja ruuhkia
Osa kiinteistöistä tarvitsee isompia jätevesiremontteja, osa pienempiä.
– Nyt pitäisi viimeistään lähteä liikkeelle. Omaa lähiympäristöä kannattaa suojella itsensä eikä pelkän lain kirjaimen takia. Ilmaista neuvontaa saa esimerkiksi oman alueen vesiensuojeluyhdistyksestä ja Omakotiliitosta, vinkkaa Luodeslampi.
– Kyllä tässä varmaan tulee kiire ja ruuhkaa, uskoo neuvotteleva virkamies Ari Kangas ympäristöministeriöstä.
Korjauksia ei tarvita, jos on kuivakäymälä ja kantovesi
Kunnostusmääräys koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä. Vuodesta 2004 alkaen kiinteistöiltä on vaadittu nykyisen lainsäädännön mukaista jätevesien puhdistamista.
Kunnostusta ei tarvita, jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä. Kunnostusta ei tarvita myöskään silloin, jos kiinteistö liitetään viemäriverkostoon.
Ennen 9.3. 1943 syntyneet eli yli 76-vuotiaat on vapautettu uudistuksesta, jos he asuvat kiinteistöllä vakituisesti.
Remonttiin voi hakea viiden vuoden lykkäystä
Jätevesiremontin lykkäystä voi hakea ranta- ja pohjavesialueiden kiinteistöille, jos edellytetyt toimet ovat kohtuuttomia.
– Lykkäystä voi hakea viideksi vuodeksi kerrallaan, jos alueelle on tulossa viemäriverkosto, johon kiinteistö on tarkoitus liittää. Lykkäystä voi hakea myös pitkäaikaistyöttömyyden tai -sairauden perusteella, jos remontin kustannukset ovat tilanteeseen nähden kohtuuttomia. Lykkäysperuste voi olla myös jätevesiremontin teknisesti erityisen vaikea toteutus, luettelee Luodeslampi.
Yli sadan metrin päässä vesistöstä järjestelmän uusiminen tulee eteen silloin, kun kiinteistössä tehdään isompi remontti.
Jatkossa kaikilla kiinteistöillä pitää olla jätevesiselvitys laadittuna. Se voi olla vapaamuotoinen, mutta esimerkiksi vesiensuojeluyhdistyksillä on valmiita lomakepohjia selvitystä varten.
Kunnat valvovat jätevesimääräysten noudattamista
Jos jätevesiremonttia ei ole tehty määräaikaan mennessä, kunnat puuttuvat asiaan.
– Kunnat käyvät todennäköisesti läpi kiinteistöjä alue kerrallaan ja voivat pyytää esimerkiksi jätevesiselvityksiä. Jos ilmenee selkeää haittaa vesistöille, asiaan puututaan, sanoo Luodeslampi.
Määräysten lievennyksiä tai lykkäystä ei enää ole luvassa
Jätevesimääräyksiä on muutettu moneen kertaan ja niihin on tehty poikkeuksia ja lykkäyksiä. Monet saattavat siirtää remontteja siinä toivossa, että määräyksiä lievennetään tai lykätään jälleen. Asiantuntijoiden mukaan sen varaan ei kannata laskea.
– Laki on ollut voimassa jo 15 vuotta. Tämä asia ei ole ollut vaaliteemana eikä siitä ole viime aikoina keskusteltu eli en laskisi sen varaan, toteaa Ari Kangas.
– Monet miettivät, että jos tämä siirtyisi vieläkin. Tärkeintä tässä on vesien laatu. Jokainen haluaa varmasti parantaa oman kiinteistön arvoa ja varmistaa kaivoveden ja lähivesien hyvän kunnon, kannustaa Luodeslampi.
Lisää tietoa jätevesiremonteista löytyy täältä.
Vastauksia yleisimpiin jätevesiremontteja koskeviin kysymyksiin löytyy täältä.
Tarkista täältä tai täältä, pitääkö sinun uusia jätevesijärjestelmäsi.
Täältä näet, mistä saat alueellista jätevesineuvontaa.