Talviretkeilykausi on Lapissa hyvässä vauhdissa, kun kevätaurinko paistaa yhä kirkkaammin hangille. Viime päivinä on puhuttanut ranskalaisten elämysmatkailijoiden käytös Inarissa. Retkeilijät esimerkiksi tiirikoivat itsensä mökkiin ja söivät ruuat kaapista.
2:17
Facebookissa on noussut keskustelua myös saksalaisten turistien käytöksestä taukopaikoilla. Taukopaikkoja on varattu ison ryhmän käyttöön ja autiotupiin ei ole mahtunut yöpymään. Ruuatkin on tuotu mukana kotimaasta sen sijaan, että ne olisi hankittu paikallisesti.
Lue myös: Ranskalaiset elämysmatkailijat tiirikoivat itsensä mökkiin Lapissa, söivät ruuat ja saunoivat – ylistivät vieraskirjassa hyviä ruokia ja kaunista paikkaa
Metsähallituksen Lapin luontopalveluiden Pohjois-Lapin puistoalueen asiakaspalvelupäällikkö Heini Koivuniemi sanoo MTV Uutisille, että turistit, ulkomaiset ja kotimaiset, osaavat kyllä käyttäytyä pohjoisen taukopaikoilla ja autiotuvilla.
Ei missään muualla
Suomalainen autiotupakulttuuri on koko maailman mittakaavassa hyvin ainutlaatuinen.
– Meillä suomalaisilla on pitkät perinteet siitä, miten rakenteita käytetään ja siitä, mikä autiotupaetiketti on. Kun tullaan muualta, on tietenkin uusi asia, että tällaisia täysin ilmaisia tupia on käytettävissä.
Koivuniemen mukaan Metsähallitus ja Lapin toimipisteet ovat panostaneet paljon viestintään, jotta ulkomaiset turistit ja retkeilijät oppisivat retkeilijän tavat, vapaudet ja vastuut.
Liian suuri porukoita
Asiakaspalvelupäällikön mukaan eniten kovuniemen herraa täytyy ulkomaisille ja kotimaisillekin matkailijoille antaa siitä, että suuret ryhmät majoittuvat kerralla autiotupiin ja estävät näin yksittäisiä vaeltajia käyttämästä tupia.
– Toki autiotuvan pihassa voi majoittua ja käyttää esimerkiksi liettä ja kuivatella varusteita. Tuvat on ensisijaisesti suunnattu yksittäisille vaeltajille ja todella pienille porukoille.
Koivuniemen mukaan Inarin tiirikka-mökkeily ja siihen liittyvien matkailijoiden toiminta on yksittäistapaus.
Vuoden 2011 heinäkuussa Suomessa hämmästeltiin kolmen saksalaisperheen tekemisiä Leppävirran Sulasvedellä. 16 hengen ryhmä majoittui kesämökin pihapiiriin ja kuistille, eikä suostunut poistumaan kehotuksista huolimatta mökin omistajan saavuttua paikalle.
Lue myös: Ulkomaalaisryhmä valtasi kesämökin Leppävirralla
Maassa maan tavalla
– Kyllä tämän ainutlaatuisen retkeilymahdollisuuden arvo ymmärretään ulkomailla. Kun tänne tullaan, yritetään käyttäytyä maassa maan tavalla ja noudattaa sääntöjä, mitä tuvista on.
Toinen tärkeä asia turistien kanssa töitä tekeville on luonnon kunnioittaminen. Puhtaus, mutta myös muuttuvat sääolot ja luonnonvoimat. Maastoon lähteviä kehotetaan esimerkiksi aina ottamaan teltta mukaan, vaikka matkareitti olisikin suunniteltu kulkemaan autiotuvalta toiselle.
Kansallispuistojen kävijämäärät kasvavat jatkuvasti niin kesällä kuin talvellakin. Koivuniemi vastaa myös UK-puiston eli Urho Kekkosen kansallispuiston asiakaspalvelusta. Hänen mukaansa puistoihin tehtiin viime vuonna noin 340 000 retkeä.