Turistit rynnistävät nyt pohjoiseen – Lapin yrittäjät kertovat, millaisia ilmiöitä etelän ihmiset ovat tuoneet mukanaan: "Metsässä ei ole sitä posliinipönttöä"

3:46img
"Aivan liikaa vaatteita mukana" – Näin turistit kuvailivat olojaan Inarissa. Video: Anne Tennilä, Inari.
Julkaistu 22.07.2020 06:55
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Lappilaiset yrittäjät ovat onnellisia kesän yleisöryntäyksestä, mutta eivät sen tuomista ikävistä lieveilmiöistä: suomalaisten turistien törttöilyistä.

Koronakevät oli monelle lappilaisyritykselle rankka koettelemus taloudellisesti. Turistivirran tyrehtiminen leikkasi monen matkailuyrityksen liikevaihdosta leijonaosan ja vei samalla liiketoiminnan taloudellisesti vaakalaudalle. 

Valoa tunnelin päähän lappilaisyritysten näkökulmasta on kuitenkin tuonut kuluva kesä. Kun ulkomaanmatkustusta on rajoitettu, pohjoiseen matkustaa nyt paljon innokkaita kotimaan matkailijoita ympäri Suomea, jopa enemmän kuin vuosiin. 

"Jätskiä, karkkia ja hyttysmyrkkyä menee"

Levin S-Marketin kauppias Hannu Salo kertoo, että keväällä lähes "aavekyläksi" muuttunut Levi on taas virkeä ja kiitos siitä kuuluu kotimaan matkailijoille.

– Levillä on ollut paljon porukkaa. Ollaan pystytty tasoittamaan maaliskuun lopun ja huhtikuun myynnin menetystä todella hyvin. Ihmiset tulevat tänne lomailemaan ja vähän hemmottelemaan itseään. Jätskiä, karkkia ja hyttysmyrkkyä menee. Kaupassa liikutaan taas koko perheen voimin, Salo kertoo MTV Uutisille.

Ylläksellä myydään "ei oota"

Erä- ja luonto-oppaana Ylläksellä itsensä työllistävä Jussi Pusa kertoo odottaneensa kesää ristiriitaisin tuntein. Se, että matkailijavirtaa alkoi kesällä yllättäen tulla, on hänen mukaan enemmän kuin tervetullutta.

– Ei tiennyt yhtään miten tähän kesään pitäisi valmistautua. Tässä oli mahdollisuudet että joko ei tapahdu mitään, tapahtuu paljon tai sitten tästä tulee ihan sellainen normaali kesä. Jännitys oli kuitenkin olemassa.

– Juhannuksen jälkeen se sitten alkoi ja sen jälkeen on ollut joka päivä retkiä. Olen joutunut jopa myymään "ei oota", Pusa kertoo.

25.W76HA4

Kesä on tuonut Lappiin paljon ensikertalaisia.

Roskaaminen ja luonnon turmelu harmittavat

Vilkas kotimaan matkailu on kuitenkin tuonut Lappiin myös ikäviä lieveilmöitä, joista matkailuyrittäjät eivät ole kovin kiitollisia.

Inarin Laanilassa savottakahvilaa pitävä Kaisa Särkelä kertoo, että hän ei ole esimerkiksi nähnyt vähän aikaan niin paljon roskia lähimaastossa kuin tänä kesänä.

– Kuljen päivittäin Ivalosta Laanilaan töihin autolla ja kyllä välillä ärsyttää tämä roskaaminen. Roskapusseja jätetään levikkeille vaikka 20 metrin päässä saattaa olla roskamolokki. Linnut hakkaa pussit rikki ja sitten ne roskat on siellä luonnossa, Särkelä kertoo pistäneensä merkille.

Jussi Pusa on laittanut saman asian merkille myös Ylläksellä. Pusa myös kertoo, että turisteilla on jostain syystä kova tarve jättää ikään kuin "jälkensä" Lapin luontoon.

– Viedään kiviä Tunturiin, piirretään nimikirjaimia puuhun ja jätetään esineitä luontoon muistuttamaan. Mielestäni se on aika hölmöä.

– Koskematon ja puhdas luonto on se juttu. Samalla kun ollaan näin kivassa tilanteessa, että on paljon ihmisiä, niin toivoisi kovasti että ihmiset kunnioittaisi luontoa ja muistaisi hyvät käytöstävät, Pusa kertoo.

25.PAFPG8

Roskaamista ei katsota Lapissa hyvällä.

Halutaan kokeilla uusia asioita

Yllättävä asiakastulva on tuontu Lappiin paljon sekä ensikertalaisia että pitkän tauon jälkeen palaavia matkailijoita.

Ohjelma- ja majoituspalveluja Kolarissa tarjoavan Kylmämaan Ohjelmat Oy:n toimitusjohtaja Marika Kylmämaa kertoo, että ihmiset haluavat kokeilla Lapissa myös nyt aivan uusia juttuja.

– Paljon on sellaisia matkailijoita, jotka haluavat kokeilla asioita ensimmäistä kertaa. Esimerkiksi lohen kalastamista. He ovat saattaneet ennen kalastaa rannoilla ja järvillä, mutta nyt halutaan kokeilla uutta kalastustapaa Tornionjoessa, Kylmämaa kertoo.

Kylmämaan mukaan on mielenkiintoista, että nämä ensikertalaiset ovat tulleet monesti joelta takaisin sellaisen saaliin kanssa, jonka eteen kokeneemmatkin lohestajat saattavat joutua soutamaan useita päiviä.

– Ekakertalaisilla on kummallinen tuuri tuossa kalastushommassa. Siinä ei voi sanoa, että olisi taito- tai paikkatuntemus kerennyt kehittyä, mutta joku jännä siinä on kala tulee ekalla kerralla, Kylmämaa naureskelee.

Retkeilyn helppous kiinnostaa

Erä- ja luonto-opas Pusa kertoo, että tämänkesäiset turistit haluavat patikointiretkillään panostaa enemmän helppouteen. Oppaan annetaan hoitaa järkeilypuoli.

– On paljon sellaisia pariskuntia, jotka varmasti osaisivat itsekin suunnitella retkensä, mutta haluavat oppaan hoitavan reitin ja varusteet. Se on ollut hieno huomata, Pusa kertoo.

1.03950355

Monelle vaellusreissun vaativuus tulee yllätyksenä.

Monetensikertalaiset ovat ihmettelijöitä

Minkälainen etelästä Lappiin ensikertaa saapuva turisti sitten oikein on?

Kahvilayrittäjä Särkelä kuvailee ensikertalaisia "ihmettelijöiksi", joilla on olemassa tietyt odotukset lappilaisesta sielunmaisemasta.

– Monet ihmettelevät, että ai tällainenkin paikka on Suomessa olemassa. Miten vesikin voi olla täällä kesällä niin kylmää, eivät ole tottuneet niin kylmään veteen.

– Täällä on myös edelleen esimerkiksi paikkoja, missä pankkikortit eivät toimi. Osa ei edes halua niitä "vihulaisia" tänne. Meillä kahvilassa tukku käy vain kaksi kertaa viikossa, jos tavara loppuu niin silloin pitää odotella, Särkelä kertoo.

"Metsässä ei ole sitä posliinipönttöä"

Luonto- ja eräopas Pusa kertoo, että esimerkiksi vaellusretkien vaativuus saa monien ensikertalaisten suut pyöreiksi. Sosiaalinen media maalaa hänen mukaansa helposti vaellusretkestä ikään kuin tietynlaista glamouria, vaikka sitä se ei todellisuudessa aivan täysin ole.

– Välillä katson jonkun ihmisen naamaa metsässä, varmaan ajatellen, että "mitä minäkin olen tänne itseäni tullut kiusaamaan". Paluumatkalla hän saattaa sitten tokaista, että "hieno reissu oli, vaikka hiki tuli ja vettäkin satoi". On kuitenkin ilo katsella niitä ihmisiä, jotka toteaa rankan maaston, hyttysten ja vesisateen jälkeen ylittäneensä itsensä, Pusa kertoo.

– Monillä hirvittää lähteä pois mukavuuksien ääreltä. On ihmisiä, jotka ei halua lähteä koko päivän retkelle sen takia, että metsässä ei ole sitä posliinipönttöä. Mutta sekin on hyväksyttävää.

Ruotsin rajalla yritystoimintaa harjoittavan Kylmämaan Ohjelmat Oy:n Marika Kylmämaa kertoo, että ensikertalaiset eivät ole välttämättä tottuneet Tornionjoella lohen kalastuksessa käytettäviin kiikkeriin ja kapeisiin soutuveneisiin.

Ensikertalaisille edellytetyssä turvaopastuksessa käydään myös tämä asia läpi soutuohjeiden ja muiden turva-asioiden lisäksi.

– Kun lohi iskee kiinni, siinä iskee adrenaliinipiikki. Siinä ihminen saattaa käyttäytyä mitä kummallisimmin. Myös monet ihmettelevät sitä, että miten Ruotsi voikaan olla ihan tuossa vieressä, Kylmämaa kertoo.

25.MD20TM

Muonionjoki erottaa Suomen ja Ruotsin. Se kummastuttaa monia turisteja.

Nyt on aika aukaista lompakon nyörit pienyrityksille

Savottakahvilaa Inarin Laanilassa pitävä Kaisa Särkelä toivoo, että turistit kuluttaisivat nyt enemmän rahaa pienyritysten tarjoamiin palveluihin. 

Kun tuskainen koronakevät on takana, olisi matkailijoilla Särkelän mukaan vihdoin hieno mahdollisuus tukea pieniä matkailuyrityksiä.

– Moni tulee tänne asuntoautoilla ja parkkeeraa autoja kauppojen pihoille ja levikkeille, jotta vältetään leiriintymismaksut. Monet ostavat ruoat kaupoista. Monet ravintolat on edelleen täällä kiinni, kun ei ole tarpeeksi ostovoimaa. Toivoisin, että ihmiset käyttäisivät rahansa nyt ennemmin pienyrityksiin, Särkelä kertoo.

MTV Uutiset haastatteli kotimaan matkailijoita Inarissa. Katso video turisteista yläpuolelta.

Tuoreimmat aiheesta

Lappi