Maastopalot riehuvat Brasiliassa – hätäkokous koolle

Amazonin sademetsässä on tänä vuonna syttynyt ennätysmäärä paloja.

Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula da Silva on kutsunut hallituksensa hätäkokoukseen Brasiliaa riivaavan kuivuuden ja sen aiheuttamien maastopalojen vuoksi.

Maanantaina palohenkilöstö taisteli liekkejä vastaan luonnonsuojelualueella maan pääkaupungin Brasilian seudulla. Alueella on tuhoutunut paloissa 3  000 jalkapallokentän kokoinen alue.

Brasiliaa koettelee pahin kuivuus seitsemään vuosikymmeneen, ja se on ruokkinut valtavia maastopaloja muun muassa Amazonin sademetsän ja Pantanalin kosteikon alueilla.

Paloista on kärsinyt myös pääkaupunki, jossa kaupunkilaiset taistelivat tulta vastaan kantamalla ämpäreillä vettä kotejaan kastellakseen.

–  Liekit alkoivat tulla suurella nopeudella ja noin kuuden metrin korkuisina, Simone Costa kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

–  Tartuimme vesiämpäreihin hallitaksemme paloa siten, ettei se tulisi vielä lähemmäksi, hän kertoi.

Toistasataa päivää ilman sadetta

Viranomaiset ovat varoittaneet, että tilanne tulee todennäköisesti vielä pahenemaan.

Maassa ei ole satanut 140 päivään. Useiden patojen vesi on historiallisen alhaisella tasolla, ja vedenkäyttöä on jouduttu rajoittamaan muun muassa Rio de Janeiron suurkaupungissa.

Rainforest Foundation -järjestön mukaan Amazonin sademetsissä on tänä vuonna ollut ennätyksellisen paljon paloja. Syinä tähän ovat muun muassa ilmastonmuutokseen liittyvä kuivuus sekä maatalouteen ja karjanhoitoon liittyvä metsien hävittäminen.

Järjestön mukaan sademetsistä raivataan suuria alueita, joilta poltetaan pois kuiva kasvillisuus peltojen tai laidunten tieltä. Kuivana vuodenaikana tulipalot kuitenkin leviävät usein hallitsemattomasti esimerkiksi metsiin.

Viranomaisten mukaan suurin osa paloista on sytytetty tahallisesti, mutta niitä on ruokkinut myös kuivuus.

Lue myös:

    Uusimmat