Maatalouden yrittäjätulo on puolittunut viimeisen kahden vuoden aikana, kertoo Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
Syynä tähän on useita vuosia jatkunut tuottajahintojen lasku sekä kuluneen kesän heikko sato. Ensi vuodelle odotetaan tuottajahintojen nousua, mutta lähes puolet maitotiloista harkitsee jo lopettamista.
– Sitä joutuu miettimään, että viitsiikö tehdä töitä ilmaiseksi ja elää velaksi, sanoo kolmen lapsen isä Jarkko Pajunpää Lohtajan Koskenkylältä.
Pajunpään sukutilan jatkaminen on ollut perheessä kunnia-asia.
– Tila on perustettu vuonna 1785 ja minä olen sen kymmenes isäntä. Saa nähdä jäänkö viimeiseksi, pohtii Pajunpää.
Hän kertoo, mitä yrittäjätulon puolittuminen parissa vuodessa on merkinnyt.
– Kolme tonnia on lähtenyt meidän kokoisella tilalla. Meillä on 35 lehmää lypsäviä, niin kolme tuhatta euroa on kuukausiliikevaihto tippunut parissa vuodessa, kertoo Pajunpää.
Tulojen romahdus näkyy arjessa joka päivä.
– Kun kulut on kuitenkin samat kuin ennenkin, niin maksuja pitää viivästyttää ja eräpäiviä miettiä tarkasti sen mukaan miten rahaa tulee, sanoo nuori isäntä.
Tänään tulivat vihdoin EU:n tukirahat – pahasti myöhässä.
– Puoli tuntia meni nettipankissa ja se oli siinä. Kaikki meni ja taas ollaan samassa tilanteessa, pähkäilee isäntä.
Maksuvaikeudet lisääntyneet
Monella viljelijällä on nyt todellisia maksuvaikeuksia: suurin syy on vuosia jatkunut tuottajahintojen lasku.
– Se on aiheuttanut kassakriisin tiloilla ja vienyt maksukyvyn. Kulunut heikko kesä oli viimeinen niitti, kertoo Pajunpää.
Pohjanmaalla paikoin 30-40 prosenttia sadosta jäi korjaamatta kylmän alkukesän ja rankkasateiden vuoksi. Vaikka Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ennustaa ensi vuodesta hiukan parempaa, maatalousyrittäjät ovat jo menettäneet osin toivonsa.
– Nyt täytyy tosiaan miettiä, onko tässä enää järkeä jatkaa, miettii Pajunpää.
Peräti 45 prosenttia maidontuottajista arvioi taannoisessa kyselyssä lopettavansa seuraavan viiden vuoden sisällä. Tuolloin yli 8000 maitotilan määrä supistuisi noin 4500 yksikköön. Myös Koskenkylällä harkitaan nyt tulevaisuutta tarkasti – vaikka sukutilan jatkaminen velvoittaa omalla laillaan.
– Vaikka on sukutila, ei sitä voi ehdoin tahdoin pitää yllä, jos ei siinä ole mitään mieltä. Mielellään tätä työtä kuitenkin tekisi, sillä itse työ on mielekästä, sanoo Pajunpää.