Suomen maatalousyrittäjien ahdinko on kestänyt jo vuosia, ja tällä hetkellä tiloja kaatuu huolestuttavaa tahtia.
Jalasjärveläisen maitotilallisen Kaisa Rantasalon mukaan kaupan hyllyllä olevasta 85 sentin maitopurkista ei tuottaja näe senttiäkään.
– Sen jälkeen, kun tuotantokustannukset on maksettu, niin käytännössä ihan nollille mennään tänä vuonna. Tilat elävät tämän vuoden syömävelalla ja säästöillä. Täysin nurkkaan ajettuja tällä hetkellä ollaan.
Rantasalon mukaan tilanne on se, että vaikka tilallinen myisi sata litraa maitoa, mitään voittoa ei siitä jää käteen.
– Tällä hetkellä tilanne on niin heikko ja neuvotteluasemamme siinä ruokaketjussa on olematon.
Rantasalon mukaan tilallisen kustannukset nousevat jatkuvasti, mutta he eivät pysty siirtämään sitä omiin hintoihinsa, joilla he myyvät tuotteen elintarvikeyhtiöille.
Kauppaliikkeitä on niin vähän, että elintarvikeyhtiö joutuu kamppailemaan saadakseen tuotteensa hyllylle. Silloin ei voi myöskään lähteä nostamaan juurikaan hintoja, Rantasalo kuvailee.
– Ja me olemme vielä siellä ihan pahnanpohjimmaisena. Elintarvikeyhtiöiltä tulee meille ne hilut, mitkä he pystyvät maksamaan.
Tilojen kaatuminen muuttaa Suomen maataloutta
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n tutkimuspäällikkö Juha Lappalaisen mukaan vuosittain noin 10 prosenttia tiloista lopettaa.
Vaikka samaan aikaan tehdään myös investointeja, tällä tahdilla alalla on edessä laaja rakennemuutos.
Katso videolta lisää maatalouden tulevaisuuden näkymistä: ”Onko tervettä ajatella, että oltaisiin ulkomaisen ruoantuotannon varassa?”
2:39
Rantasalo kertoo saavansa viikoittain viestiä lopettamisaikeissa olevilta kollegoiltaan. Itse hän yrittää vielä sinnitellä.
– Mutta jossain kohtaa realiteetit tulevat tietenkin vastaan. Jos ei enää pysty eläimille ruokaa pöytään löytämään, rahaa ei siihen löydy, niin sitten kyllä nousee kädet pystyyn.
Katso koko keskustelu maatalouden ahdingosta: Miten tilanteeseen on päädytty – ja onko Suomen huoltovarmuus uhattuna?
9:17