Made on kulinaristille talven herkku. Mateiden talvinen pilkkikalastus tapahtuu pääasiassa kalan kutuaikana eli Etelä-Suomen merialueilla helmikuussa. Huippusesonki ajoittuu helmikuun alkupuolen ja puolenvälin tienoille. Maan eteläosien vesissä nämä kalamaailman limamikot pitävät parhaillaan hääjuhliaan, ja pohjoisen vesissä kutu ajoittuu vielä maaliskuullekin.
Ammattikalastajat pyytävät madetta rysillä, merroilla ja verkoilla. Kudun jälkeen madetta on mukava pyytää syöttikoukuilla. Syöttinä toimii hyvin kiiski, ahven ja särkikalat.
Mateen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista ja maistuu hiukkasen muskotilta. Se on myös hyvin vähäruotoista. Pehmeärakenteista madetta käsitellään varovaisesti.
Mateen saa kaupasta usein valmiiksi käsiteltynä eli nyljettynä. Kotioloissa nyljettäessä kala kiinnitetään koukulla tai narulla tukevaan paikkaan. Pään taakse tehdään viilto koko kalan ympäri. Nahkaa irrotetaan muutaman senttimetrin verran niin, että se on irti lihasta. Tukevasti kiduksista kiinnitetyn kalan nahasta otetaan tiukka ote talouspaperin tai pyyhkeen avulla ja nahka vedetään kuin sukka pois kalan päältä.
Nylkemisen jälkeen kalan vatsa avataan peräaukosta päin varovasti saksilla. Maksa, mäti tai maiti otetaan talteen. Kala pyyhitään tai huuhdotaan sisältä puhtaaksi.
Kalan mäti pakastetaan vuorokaudeksi ja suolataan sulatettuna. Mäti ei säily kahta vuorokautta pidempään. Mateen mädin etuoikeutettuja kumppaneita ovat blini, smetana ja sipulisilppu. Myös mateen maksa ja maiti kannattaa paistaa ruoaksi vaikkapa blinien lisäkkeeksi.
Made on oivallinen ruokakala, josta valmistuu monenlaisia herkkuja. Perinteisiä mateesta valmistettuja ruokia ovat madekeitto ja -muhennos. Kalan voi kypsentää nahkoineen myös keittämällä, paistamalla tai savustamalla. Tällöin kalan vaalean lihan maku ja mehukkuus säilyy parhaiten.
Madereseptejä:
Kermainen madekeitto maksan kera Madekeitto Caesar-salaatti paistetusta mateesta ja madetta kookoscurrykastikkeessa Kirpeä mademuhennos Madereseptejä Mademureke, mateen maksa, spetzle ja tillivoisula