Historiallinen kohtaaminen! Superclásico! Kiihkein ottelu Madridissa vuosiin! Pelillisten huutomerkkien varjossa ottelun pelätään tuovan Real Madridin stadionille tai sen liepeille satoja erittäin väkivaltaisia seurakannattajia Buenos Airesista.
Videolla tunnelmia Boca-kannattajien matkasta Madridiin.
Madridin poliisin mukaan kyse on kaupungin historian suurimmasta poliisioperaatiosta jalkapallo-otteluun liittyen. Vastakkain pelaavat buenosairesilaiset jättiläiset Boca Juniors ja River Plate.
Paikalle odotetaan kymmeniä tuhansia argentiinalaiskannattajia, joista ylivoimaisesti suurin osa on rauhallisia faneja. Joukossa saattaa kuitenkin olla tappeluissa parkkiintuneita huligaaneja.
Poliisi on huolissaan, koska Buenos Airesin huligaaniryhmien sisällä käydään katkeria väkivaltaisia valtakamppailuja, ja ryhmien väitetään muun muassa harjoittavan kiristystä ja huumekauppaa. Kahinoissa on tapettu muun muassa satunnainen koiranomistaja.
Etelä-Amerikan Mestarien liigaa vastaavan seurajoukkuekisan Copa Libertadoresin voittaja piti ratkaista Buenos Airesissa, mutta mestari kruunataankin Atlantin toisella puolella.
Ottelusiirron syynä huligaanien väkivalta
Syy tähän on argentiinalaista jalkapalloa syövyttävä väkivalta ja korruptio.
Tämän seurauksena Real Madridin Santiago Bernabéu -stadion on kuin poikkeustilassa tuhansien poliisien yrittäessä estää argentiinalaishuligaanien keskinäisiä yhteenottoja, ja turvata kymmenientuhansien tavallisten fanien ilta.
Viranomaiset jo käännyttivät aiemmin viikolla Madridin lentokentällä Boca Juniorsin yhden pahamaineisimman huligaanin, Maxi Mazzaron, paluulennolle kotikulmilleen. Rikosrekisterin perusteella Mazzaro on katsomossa tehnyt muutakin kuin huudellut hävyttömyyksiä.
Mazzarosta ja näiden buenosairesilaisten seurojen huligaanikannattajista kohta tarkemmin lisää.
Ratkaisevan ottelun päätyminen tuhansien kilometrien päähän Madridiin on seurausta maximazzarojen käytännössä vapaasta mafiamaisesta toiminnasta stadioneilla ja niiden liepeillä.
Seuroilla yhteiset juuret ja kiihkeät kannattajat
Bocan ja Riverin kohtaamista kutsutaan Superclásicoksi, ja seurat ovat kohdanneet virallisesti noin 250 kertaa. Bocan legendaarisin pelaaja on Diego Maradona, Riverin Alfredo di Stéfano, molemmat lajitaivaan suurimpia kiintotähtiä.
Molempien seurojen juuret ovat Buenos Airesin satamakortteleissa.
Boca sanoo yhä edustavansa elämän koettelemia ihmisiä, kun Riveriin liitetään paremman väen leima. Yksi sen lempinimistä on millonarios, miljonäärit. Molempien kannattajakuntiin kuitenkin kuuluu ihmisiä köyhistä rikkaisiin.
Kun Copa Libertadoresin finaaleihin pääsi kaksi argentiinalaista jättiläistä, osattiin uumoilla, että kohtaamisista tulee kiihkeitä ja vaikeita myös nurmikentän ulkopuolella.
Ensimmäinen kahdesta loppuottelusta pelattiin 11. marraskuuta Bocan stadionilla, jota kutsutaan muotonsa vuoksi Bomboneraksi, konvehtirasiaksi. Ottelu päättyi 2-2. Tulos antoi ainakin henkistä etua veriviholliselle Riverille.
Useita pelaajia loukkaantui iskussa
Toinen ottelu piti pelata Riverin Monumental-stadionilla 24. marraskuuta. Kun Bocan bussi lähestyi stadionia, Riverin huligaanit hyökkäsivät sen kimppuun. Useita Bocan pelaajia loukkaantui. Ottelua lykättiin.
Boca ehti jo valittaa Etelä-Amerikan jalkapalloliittoon Conmeboliin ja vaati, että cup-kannu annetaan sille välikohtauksen takia. Conmebol vastasi ehdottamalla ottelun pelaamista Madridissa.
Real Madrid suostui tarjoukseen, samoin Espanjan hallitus, joka osaltaan vastaa turvallisuudesta ottelun ulkopuolella. Turvallisuudesta vastaa Madridin poliisin lisäksi kansallinen poliisi.
Argentiinassa ultrakannattajien ryhmiä kutsutaan barras bravoiksi. Bocan tunnetuin barra on La 12 (Doce), viitaten niin kutsuttuun 12. pelaajaan eli katsomon faneihin. Riverin nimekkäin barra on Los Borrachos del Tablón, seisomakatsomon juopot.
Barroissa on väkivaltaisia, rikosrekistereissä olevia ihmisiä.
Yksi Bocan bussia tuhonneista on Matías Firpo. Hänelle määrättiin 28 kuukauden pääsykielto kaikille jalkapallostadionille, 180 päivää yhdyskuntapalvelua, ja viranomaislupa maasta poistumiseksi.
Argentiinan presidentti Bocan puheenjohtaja
Argentiinassa on ollut avoin salaisuus jo pitkään, että machismoa pursuavat barrat pyörittävät rikollista toimintaa. Ne pitävät seuroja pelaajineen ja johtoineen kiristysotteessaan, vaikka kovien todisteiden saaminen on vaikeaa.
Barrojen johtohenkilöt ovat kaikkien, myös viranomaisten, tiedossa. Monen poliitikon ja oikeuslaitoksen edustajan sanotaan olevan liian hyvissä väleissä barrojen kanssa.
Argentiinan istuva presidentti Mauricio Macri toimi Boca Juniorsin puheenjohtajana 1995-2007. Macrin aikana Boca menestyi kentällä ja taloudellisesti. Macrille puheenjohtajakausi toi myönteistä näkyvyyttä jalkapallohullussa maassa.
Esimerkiksi Bocan barrat muun muassa käyvät huumekauppaa stadionilla ja hoitavat stadionien turistikierrokset. Ne keräävät suojelurahaa stadioneilla ja niiden liepeillä olevilta tuotteiden myyjiltä. Suojelurahan maksusta kieltäytyjien kojut ja tuotteet rikotaan.
Huligaanit ansaitsevat myös hämärällä pääsylippukaupalla
Jollain keinoin barrat saavat myös lippuja eteenpäin myytäviksi. Voitot he vetävät itse välistä. Riverin barran pomolta on löydetty kotoaan 300 lippua Superclásicoon.
Kun espanjalainen El País -lehti kysyi tästä River Platen seurajohtajalta, liikemies Rodolfo D’Onofriolta, johtaja vastasi näin.
– En osaa selittää sitä. Minulla ei ole minkäänlaista näyttöä siitä, että seura olisi luovuttanut barralle pääsylippuja.
Madridin finaalia varten seurat ovat saaneet yhteensä 50 000 lippua myytäviksi.
Barrat myös toimivat joukkueiden linja-autojen saattajina lentokentille tai stadioneille.
Barroilla on pääsy pelaajien pukukoppeihin ja johtajien juttusille. Barrat uhkaavat pelaajia ja heidän perheitään, jos pelit eivät kulje, tai pelaaja ei näytä antavan kaikkeaan pelipaidan eteen.
Barrat ovat "iskujoukkoja" ja toimivat kuin "isot rikollisjärjestöt", kuvailee entinen Bocan hyökkääjä Diego Latorre.
Huligaanit taistelevat vallasta omien kesken
Koska Argentiinassa vierasjoukkueiden kannattajien pääsy vastustajien stadioneille on käytännössä kiellettyä, seurojen omat barrat kamppailevat ja taistelevat (verbi on otettava kirjaimellisesti) nykyään keskenään.
Salvemos al Fútbol -kansalaisjärjestön mukaan reilut kymmenen vuotta sitten puolet tappeluista käytiin eri seurojen kiihkokannattajien välillä. Viime vuonna enää vain joka kymmenes kahakka.
Sosiologien tutkimusten mukaan kuolemaan johtaneesta väkivallasta 60 prosenttia tapahtuu seurojen omien, kilpailevien barrojen, tai barrojen sisäisten erimielisyyksien seurauksena, kirjoittaa El País. Valtataistelut ovatkin shakespearemaisia veljesjuonitteluja.
Maxi Mazarron maine oli kiirinyt sen verran, että hänen käännyttämisensä Madridin lentokentällä oli odotettua.
Valtataistelun Bocan La 12:n johdosta
Hän toimi aiemmin Bocan La 12 -barran pomona. Tuohon asemaan hän nousi 2007, kun edeltäjä, Rafael Di Zeo, joutui istumaan kolmeksi vuodeksi vankilan vip-selliin kannattajien välisen tappelun seurauksena. Di Zeoa kävi vankilassa tervehtimässä niin seuraan pelaajia kuin poliitikkoja, El País kirjoittaa.
Vapauduttuaan Di Zeo vaati asemansa takaisin. Mazzaroa hän muistutti siitä, että oli pelastanut tämän hengen, kun 2004 rahariidan seurauksena Bocan kilpailevan barran jäsen iski häntä puukolla maksaan.
Miesten välienselvittelyyn kannattajajoukkoineen kuuluu myös kolmas henkilö, La 12:n johdossa myös vaikuttanut Mauro Martín, jonka lojaalisuus on vaihdellut Mazzaron ja Di Zeon välillä.
Satunnainen koiranulkoiluttaja tapettiin kostona
Valtataistelun uhriksi on joutunut kohtalokkaasti myös ulkopuolinen buenosairesilainen koiranulkoiluttaja, Ernesto Cirino.
Vuonna 2011 Cirinon koira teki iltatarpeensa Martínin lähisukulaisen kodin ulkoseinälle. Yhden kertomuksen mukaan syntyi suukopua, ja Martín käski barrat Cirinon kimppuun. Huligaanit hakkasivat 58-vuotiaan Cirinon niin, että hän kuoli sairaalassa vammoihinsa.
Martín vangittiin, ja hän liitti tappoon myös Mazzaron, minkä seurauksena Mazzaro katosi maan alle.
Tänä aikana Martín ja Di Zeo löivät sovinnon kättä. Vuonna 2013 huligaanien valtakamppailuun liittyvässä yhteenotossa kuoli kaksi ihmistä, ja Di Zeo sai syytteen murhaan kiihottamiseen.
Di Zeo, Martín ja Mazzaro ovat vapaalla jalalla, ja valtakamppailu La 12:n johtajuudesta jatkuu, mutta se ei ole ainoa väkivaltainen barra.
Viime maaliskuussa Riverin Los Borrachos del Tablón otti yhteen seuran toisen barran kanssa Monumental-Stadionin lähellä. Argentiinalaisen Clarín-lehden mukaan riidan arvellaan johtuneen pääsylippujen edelleen myynnistä saaduista rahoista.
Kallovammoja, mutta poliisi ei pidättänyt ketään
Kahakka kesti kymmenisen minuuttia. Kolme huligaania sai vammoja teräaseesta, kaksi sai kallovammoja. Jostain syystä poliisi ei pidättänyt yhtäkään barraa, vaikka yhteenoton lopetti poliisi.
Seuraavana yönä yksi barra ampui kostoksi toisen barran huligaaneja. kaksi heistä sai ampumahaavoja.
– Argentiinalaisen jalkapallon viihtyvyys on kadonnut aikaa sitten, entinen huippujalkapalloilija Torres sanoo.
Urheilun tila ehkä heijastaa yhteiskunnan tilaa. Argentiinassa stadioninfrastruktuuri rapistuu, otteluja katsotaan yhä enemmän televisiosta, parhaita pelaajia siirtyy liukuhihnalta Euroopan rahakentille.
River Platen puheenjohtajan D’Onofrion mielestä Madridin Superclásico on häpeäksi argentiinalaiselle jalkapallolle, mutta sanoo, että Riverin vastuu ottelun siirtämiselle on "nolla", sillä bussin kimppuun hyökkäsivät "rikolliset".
D’Onofrio kiistää tuntevansa yhtäkään barran jäsentä. El Paísin haastattelussa Hän vannoo "lastensa kautta", ettei Riverin seurajohdolla ole mitään suhteita barroihin.
– (Barra bravan jäsen) on rikollinen, jolla ei pitäisi olla pääsyä stadionille.
Seurajohdot näyttävät olevan aseettomia barrojen edessä. D’Onofrion mukaan ongelman ratkaisuun tarvitaan toimia yhdessä seurajohtojen, maan hallituksen ja poliisin kanssa.
Seurat eivät saa kontrolloida stadioneille tulevia esimerkiksi seurojen itse jakamin henkilötunnisteiden avulla, hän sanoo.
"Jos kiellän pääsyn, perheeni tapetaan"
D’Onofrio vierittää syytä väkivallasta myös poliisille, joka ei hänen mielestään kykene takaamaan turvallisuutta stadioneiden ulkopuolella.
– Jos menen kadulle ja sanon barroille, etten enää halua heitä stadionille, he uhkaavat tappaa tyttäreni, vaimoni ja koko perheeni.
Uhkaus ei ole leikkiä.
Madridissa ainakin poliisi odottaa kuumaa iltaa, vaikka seurojen fanit laitetaan istumaan erilleen, ja virkavalta taatusti yrittää kerätä talteen potentiaalisia huligaaneja.
Samalla poliisien ammattiliitot muistuttavat, että tuhansien poliisien haaliminen yhden ottelun turvaajaksi maksetaan lopulta veronmaksajien pussista.
Ja Argentiinassa barrat yhä saavat joistain pääsylippuja edelleen myytäväksi.