Italiassa vietettiin maaliskuun lopulla mafian viattomien uhrien muistopäivää. Uhrien omaiset haluavat pitää eri keinoin mafian tekoja esillä, jotta kukaan ei unohtaisi.
Mafian viattomien uhrien muistopäivää on vietetty jo 29 vuoden ajan, mutta virallinen muistopäivä siitä tuli vuonna 2017.
Tänä vuonna päivän päätapahtuma järjestettiin Rooman Circus Maximus -laukkaradalla, jonne kokoontui satojen mafian uhrien omaisten lisäksi muun muassa kokonaisia koululuokkia, partiolaisia, pormestareita ja ammattiliittoja.
Yksi uhrien omaisista on Raffaella Landieri. Hänen poikansa Antonion kuolema johtui erehdyksestä. Napolin pahamaineisella Scampian asuinalueella asunut Landieri ystävineen sekoitettiin paikallisiin huumekauppiaisiin.
– Poikani pelasi biljardia viiden muun pojan kanssa, kun paikalla alettiin ampua. Poikani oli liikuntavammainen, hänen oikea puolensa ei toiminut, eikä hän pystynyt kävelemään. Hän ei pystynyt juoksemaan, vaan jäi maahan makaamaan.
Aluksi rikolliseksi leimatun Landierin maine puhdistettiin myöhemmin, ja hänen mukaansa on sittemmin nimetty esimerkiksi paikallinen jalkapallostadion. Tekijät pidätettiin vuonna 2017, kolmetoista vuotta murhan jälkeen.
– Miksi on niin tärkeää muistella mafian viattomia uhreja? Jotta emme unohtaisi, ja jotta se mitä tapahtui, ei tapahtuisi enää muille.
Tietoa koululaisille
Giuseppe Miele puolestaan kertoo veljestään, joka joutui mafian uhriksi 34 vuotta sitten 28-vuotiaana.
– Meillä oli tekstiilitehdas. Napolin Camorra (mafia) tuli pyytämään suojelusrahaa, ja kapinoimme pyyntöä vastaan. He tulivat ampumaan ikkunoihin uhkailumielessä, ja veljeni sai osuman suoraan rintaan, äitini läsnäollessa.
Mielen mukaan paras tapa taistella mafiaa vastaan on kertoa koululaisille siitä ja opettamalla hyviä käytöstapoja.
– Emme pidä uhrien muistoa elossa vain muistopäivänä, vaan monet meistä käyvät kouluissa kertomassa oman tarinansa niin, ettei sama enää toistuisi.
Lue myös: Italian huumekaupan keskus pyrkii mafiamaineesta eroon – Saadaanko Napolin Scampiasta kulttuurin kehto?
Näyttely kertoo reagoivasta Italiasta
Toimittaja Jenni Meronen vieraili uudessa Extralibera-keskuksessa, jonka taustalla toimii mafianvastaisten kansalaisjärjestöjen ja muiden toimijoiden kattojärjestö Libera.
Keskuksessa olevassa interaktiivisessa näyttelyssä tutustutaan Italian mafiaorganisaatioihin kuten Camorraan, Cosa Nostraan ja ’Ndranghetaan mafian viattomien uhrien kautta. Samalla syvennytään niin talousrikoksiin, korruptioon kuin koulupudokkuuteen.
– Tavoitteemme on tehdä tunnetuksi sellaisen Italian historiaa, josta lehdissä ei kirjoiteta. Se on Italia, joka on reagoinut ja osannut rakentaa. Lisäksi keskus kutsuu ottamaan osaa. Mitä me voimme tehdä tänään mafian viattomien uhrien muistoksi, jotta tilanteemme paranisi ja voisimme auttaa yhteisöämme kasvamaan? kertoo Liberan työntekijä Tatiana Giannone.
Keskuksen virallisia avajaisia ei ole vielä vietetty, mutta se on jo avannut ovensa esimerkiksi opiskelijaryhmille.
Katso artikkelin ylläolevalta videolta, miltä interaktiivisessa keskuksessa näyttää.