Helsingin käräjäoikeus on hylännyt arvostetun urheilulääkäri Harri Hakkaraisen syytteen luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.
Hakkaraisen syytteeseen johtaneessa tapahtumaketjussa oli tuomion mukaan kyse erehdyksestä.
Viranomainen oli antanut Hakkaraiselle tietoa, joka oli tulkittavissa virheellisellä tavalla.
Helsingin käräjäoikeus päätti asiasta eilen. Suomen valtio määrättiin maksamaan Hakkaraisen noin 6 700 euron oikeudenkäyntikulut.
Taustalla rajoitus lääkärinoikeuksiin
Oikeusjutun taustalla oli Valviran maaliskuussa 2019 tekemä päätös, jolla rajoitettiin Hakkaraisen oikeutta harjoittaa lääkärin ammattia itsenäisesti.
Rajoituspäätöksen mukaan Hakkarainen sai tuolloin toimia lääkärinä vain toisen lääkärin johdon ja valvonnan alaisena, ja hänen täytyi työskennellä sosiaali- ja/tai terveydenhuollon toimintayksikössä.
Rajoituksiin kuului myös, että Hakkaraisella ei ollut oikeutta määrätä tiettyjä lääkkeitä.
Hakkarainen on avannut lupien menettämiseen johtaneita syitä Ylelle.
Hän kertoi, että oli tapahtumien aikaan ylikuormittunut ja hoiti jalkavaivaansa määräämällä reseptilääkkeitä itselleen. Hänen mukaansa asiaan ei liittynyt minkäänlaista lääkkeiden väärinkäyttöä.
Rajoitukset on sittemmin poistettu kokonaan ja Hakkarainen on jatkanut töitään normaalisti. Hän on yksi Suomen tunnetuimpia urheilulääkäreitä.
Ei täyttänyt ehtoja
Rikosjuttu liittyy siihen, että rajoitusten aikaan Hakkarainen teki lääkärin töitä eräällä klinikalla, mutta sai palkkansa toisesta yrityksestä.
Syyttäjän mukaan Hakkarainen rikkoi Valviran asettamia ehtoja, sillä hän ei työskennellyt palvelussuhteessa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikössä.
Syyttäjän mukaan palkan maksoi sen sijaan henkilöstöpalveluyritys.
Hakkaraisen ja kyseisen yrityksen edustajien mukaan näin ei ollut, vaan yritys oli eräänlainen tilitoimisto, eikä vuokratyöfirma.
Helsingin käräjäoikeus kuitenkin katsoi syyttäjän tavoin, että yritys ei joka tapauksessa ole Valviran tarkoittama sosiaali- ja/tai terveydenhuollon toimintayksikkö – eikä Hakkarainen tältä osin täyttänyt Valviran asettamia ehtoja.
Hakkaraisen ei silti katsottu syyllistyneen asiassa rikokseen.
Lakimiehen ohje jätti tulkinnan varaa
Rajoitukset saatuaan Hakkarainen oli tiedustellut itse Valviran lakimieheltä, täyttäisikö järjestely Valviran vaatimukset.
Valviran lakimiehen mukaan sillä ei ollut väliä, kuka hänen palkkansa maksaisi, kunhan hän toimisi toisen lääkärin valvonnassa.
Kyseinen lakimies vahvisti oikeudessa, että asiasta oli puhuttu Hakkaraisen kanssa tähän tapaan.
Käräjäoikeuden mukaan niin Hakkarainen kuin hänen työnantajansakin olivat käsittäneet, että järjestely olisi Valviran sääntöjen mukainen.
Sitä se ei ollut, koska Hakkaraisen olisi tullut kaikesta huolimatta olla töissä sosiaali- ja/tai terveydenhuollon toimintayksikössä.
"Ilmeisen anteeksiannettavaa"
Käräjäoikeuden mukaan kyse oli Hakkaraisen osalta erehdyksestä, jota oli pidettävä ”ilmeisen anteeksiannettavana”.
Asiaan vaikutti muun muassa se, että rajoitukset asettanut Valvira oli itse neuvonut häntä monitulkintaisella tavalla.
Käräjäoikeuden mukaan Hakkarainen ei ollut saanut suoranaisen virheellistä neuvoa, vaikka hän olikin kuulemansa perusteella voinut olla siinä uskossa, että hänen työjärjestelynsä sopisi Valviralle.
Käräjäoikeus muotoili, että ”kyseessä on viranomaisen virheelliseen neuvoon rinnastuva seikka”.
Tuomion mukaan Hakkarainen ei ollut toiminut tahallaan, eikä häntä siten voida laittaa tapahtuneesta vastuuseen.
MTV Uutiset pyysi Hakkaraiselta kommenttia vapauttavasta tuomiosta. Hakkarainen kieltäytyi.
– Tiesin kaiken aikaa, että olen toiminut oikein, hän totesi.