Maksaisitko tästä talosta jopa 25 miljoonaa euroa? Suomen kenties kallein talo on seissyt tyhjillään yli viisi vuotta, mutta pian sen tarina voi muuttua

Suomen kenties kallein myytävä talo on seissyt tyhjillään yli viisi vuotta. Nyt talo on askelta lähempänä uuden omistajan löytymistä.

Katso videolta miltä Marmoripalatsi on näyttänyt vuoden 2015 avoimien ovien päivänä.​​​​​​​

– Marmoripalatsi kiinnostaa useita ostajia ja neuvotteluja myynnistä on parhaillaan käynnissä, kertoo myyntipäällikkö Jenna Kiukkonen Senaatti-kiinteistöistä.

Valtion omistama Senaatti kertoi yli viisi vuotta sitten, että se haluaa Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevasta linnamaisesta palatsikohteesta 15–25 miljoonaa euroa.

Senaatti tutkii edelleen kaikki saamansa tarjoukset.

– Myyntipäätöstä tehdessämme meidän pitää varmistua siitä, että myyntihinta vastaa markkinahintaa, Kiukkonen sanoo tarkentamatta tehtyjen tarjousten hintahaarukkaa.

Naapuritalo myytiin 13 miljoonalla

Kyseessä on suojeltu kansallismonumentti, jonka rahallista arvoa on hankala määritellä.

Vertailukohtaa tarjoaa se, että Marmoripalatsin naapurista myytiin vuonna 2012 pienempi kivitalo, jonka hinnaksi tuli 13 miljoonaa euroa.

Senaatin Kiukkonen kertoo, että tulevaisuudessa Marmoripalatsissa voisi olla asuntoja, näyttelytilaa tai toimistoja.

– Kohde on kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas ja käymme läpi tulevia käyttötarkoitussuunnitelmia yhdessä Museoviraston ja ely-keskuksen kanssa.

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema Marmoripalatsi on suojeltu. Rakennuksen bruttopinta-ala on 2 100 neliömetriä, kerrosala yhteensä 1 400 neliömetriä ja myytävän tontin koko 2 800 neliömetriä.

Senaatti kertoi vuonna 2013, että Marmoripalatsin lämmittäminen maksaa 15 000 euroa vuodessa. Tasan sata vuotta vanha arvokohde on ollut tyhjillään vuodesta 2012.

​​​​​​​Päätöksen kaupoista tekee eduskunta

Lopullisen päätöksen yli kymmenen miljoonan euron kaupoissa tekee eduskunta. Marmoripalatsilla ei ole ostajia jonoksi asti, koska vain harvalla sijoittajalla on paukkuja näin kalliiseen projektiin.

Itse asiassa Marmoripalatsi-kaupan oli määrä toteutua jo kesällä 2013, mutta tarjouskilpailu ei tuolloin edennyt lopullisiin ostotarjouksiin.

Arvotalolla korkea-arvoisia entisiä omistajia

Asemakaavan mukaan myytävä kiinteistö on merkitty asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Senaatti kertoo, että tarjouksiin pyydetään liittämään tiedot ostajasta, suunnitelma rakennuksen käyttötarkoituksesta sekä käsitys kohteen arvosta.

Marmoripalatsi on ollut virastokäytössä. Sen palauttaminen asuinkäyttöön tulee kalliiksi.

Arvotalon tarina on mielenkiintoinen, sillä sen on omistanut jalkaväenkenraali ja Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n perustaja Rudolf Walden. Itsekin Kaivopuistossa asunut marsalkka Mannerheim tapasi vierailla palatsissa kenraalin luona.

Kenraali Waldenin kuoleman (1946) jälkeen palatsissa toimitettiin asekätkentäjutun päämajaportaan oikeuskäsittely (1947–1949).

Lue myös:

    Uusimmat