Maksuvälinepetoksia tehtiin alkuvuonna yli tuplasti verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, selviää Tilastokeskuksen tänään julkistetusta rikos- ja pakkokeinotilastosta.
Tapauksia kirjattiin tammi-kesäkuussa 9500, mikä on 5400 tapausta enemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana. Maksuvälinepetoksista 4100 tehtiin ulkomailla.
Poliisin mukaan maksuvälinepetokset ovat lisääntyneet rajusti viime syksystä lähtien. Uutena tekotapana ovat niin sanotut tilausansat.
– Ihmiset saavat esimerkiksi tarjouksia muutamalla eurolla saatavista merkkiaurinkolaseista. Niissä on sitten pientä pränttiä, minkä perusteella sieltä alkaa tippua kymmenien eurojen laskuja kuukausittain, kertoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.
Nettikauppa selittää osaltaan maksuvälinepetosten kasvua.
– Korttien tietoja viedään esimerkiksi nettikaupasta tehtyjen ostojen yhteydessä tai mahdollisesti hakkeroidaan netissä toimivilta yhtiöiltä. Korteilla tehdään sitten ostoja ulkomailla, Reen sanoo.
Maksuvälinepetoksiin voi varautua
Poliisi neuvoo tekemään korttiin niin sanotun geoblokkauksen, jolla voi estää kortin käytön ulkomailla.
– Verkkopankissa voi tehdä tällaisen blokkauksen, jolla voi rajoittaa kortin käytön esimerkiksi vain pohjoismaiden alueelle. Hyvin harva tarvitsee sellaista korttia, joka toimii jatkuvasti kaikkialla ulkomailla, Reen sanoo.
Hänen mukaansa suurin osa viedyillä korttitiedoilla tehdyistä ostoista tehdään Aasiassa.
– Aina pitäisi myös vähän harkita mistä ostaa. Netissä ostettaessa olisi hyvä esimerkiksi selvittää vähän taustoja, että minkälainen toimija vaikkapa joku nettikauppa on.
Kaikkiaan alkuvuonna poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen tietoon tuli 392 700 rikosta ja rikkomusta, mikä on 7700 tapausta vähemmän kuin vuotta aiemmin.