Malin-koira löi kasvattajansa ällikällä 14 kultaisella vauvalla: "Niitä vain tuli ja tuli ja tuli"

Kultainennoutaja Malin teki viisi viikkoa sitten uskomattoman uroteon Kangasalla Pirkanmaalla, kun se putkautti maailmaan huimat 14 pentua. Kasvattaja Heidi Karves kehuu ensikertalaista emoa, joka koulutetaan myöhemmin kaverikoiraksi.

Malinin synnytys käynnistyi 10. tammikuuta myöhään iltapäivällä kolme päivää ennen laskettua aikaa.

Kangasalalainen koirankasvattaja Heidi Karves oli aloittamassa Teams-palaveria, kun hän huomasi, että jotain on tapahtumassa.

Malin ei ollut antanut mitään ennakkoilmoitusta aikeistaan, vaan oli Karveksen mukaan ollut rauhallinen normaali itsensä ja syönyt hyvällä ruokahalulla.

Viisi sydänääntä

Toiveissa oli alun perin viiden koiran pentue. 

– Malin oli käynyt tiineysultrassa, jossa eläinlääkäri näki viisi sydänääntä. Niitä ei siinä yritetty lähteä etsimäänkään enempää, vaan todettiin, että astutus on onnistunut ja tuleva emä on kantavana, Karves kertoo MTV Uutisille. 

Kun synnytyksen aika lähestyi, kokenut koirankasvattaja päätteli kohdun koosta, että pentuja on tulossa muutama arvioitua enemmän.

Röntgeniin Karves ei Malinia ei kuitenkaan vienyt, koska hän ei ollut huolissaan pentujen määrästä.

– Jos epäillään, että syntyy todella iso pentue, röntgenissä tarkastetaan pentumäärä, että tiedetään, koska synnyt on oikeasti ohi, eikä siellä (emon kohdussa) ole enää (synnytyksen jälkeen) pentua, jota ei päälle päin näe eikä voi käsin tunnustella.

Kiireesti apua paikalle

Kun Karves huomasi, että Malin alkaa synnyttää, hänelle tuli kova kiire hälyttää lisäkäsiä paikalle. Mukaan synnytykseen ehtivät Malinin haltija Ansa-Maria Alatalo – Malin on hänen sijoituskoiransa – ja hänen äitinsä sekä Karveksen naapuri Suvi Markkula.

– Olin itse samassa huoneessa, mutta nenä kiinni koneessa, koska en voinut Teams-kokousta peruuttaa. Ja sieltä niitä pentuja sitten alkoi putkahdella – ja niitä tuli ja tuli ja tuli, Karves kertoo nauraen.

– Niitä oikeasti vain putkahteli. Kun pennut syntyivät vähän ennenaikaisesti ja ovat pieniä, niitä syntyy juuri niin, että "plops, plops, plops".

Kun palaveri päättyi kolme tuntia myöhemmin, pentuja oli kymmenen.

– Ajattelin silloin, että ihanaa, nyt on homma hoidettu, ja lähdin ruokkimaan muita koiria ja lampaita. Kun tulin hetken päästä takaisin, kuulin, että sieltä oli tullut vielä yhdestoista.

– Kun kahdestoista syntyi, ajattelin, että sen oli nyt pakko olla siinä.

Hetken päästä pentuja oli kuitenkin jo 13.

– Sanoin, että älkää nyt huijatko. Tämä on nyt jokin vitsi. Minun piti itsekin mennä laskemaan, onko totta – ja totta se oli: niitä oli 13 elinvoimaista pentua. Eikä mennyt taas kuin 15 minuuttia, kun siellä kiljahdettiin, että täältä tulee vielä yksi.

– Olin silloin, että hyvä aprillipila, että en usko. Ja emä oli siinäkin vaiheessa ihan rauhallinen eikä sillä ollut silloinkaan mitään merkkiä siitä, että se yhä synnyttäisi. Koirathan voivat olla hyvinkin rauhattomia synnyttäessään, alkavat pedata ja siirtyvät paikasta toiseen. Tämä vain hoiti syntyneitä ja makasi rauhallisesti.

– Ja sieltä tuli tosiaan vielä se neljästoista. Ja sekin oli hengissä!

Karves sanoo, että oli ylipäätään iso ihme, että kaikki pennut olivat pienestä, noin 300 gramman, koosta huolimatta elinvoimaisia.

– Kun ne laittoi nisälle, ne pysyivät siinä eivätkä irrottaneet otettaan.

Malin on kuin luotu emoksi

Kaksivuotias ensisynnyttäjä Malin on Karveksen mukaan kuin luotu emoksi.

– Tietenkin se on vilkas koira, kun se on vielä nuori, mutta aivan mahtava emä. Ei moni ensikertalainen selviäisi tuommoisesta urakasta.

– Jotkut voivat olla vähän huithapeleita ja esimerkiksi kääntyilevät yöllä pentulaatikossa vähän sinne ja tänne. Ja joku pentu voi olla selän takana, toinen kainalossa ja kolmas ehkä ihan emän alla. Tai joskus, kun emä alkaa petaamaan, ne voivat jäädä lakanoiden ja peittojen alle tukehtumaan.

Toki pentujen hoito on vienyt voimia nuorelta emolta. Se on ammentanut energiaa syömällä 5–6 kertaa päivässä ja välipaloiksi lisäksi piimää, juustoa ja viiliä.

Pentuaika on kasvattajalle työteliästä

Pentuaika on vienyt aikaa ja energiaa myös kasvattaja Karvekselta.

Synnytyksen jälkeisen yön hän kertoo valvoneensa ja tarkkailleensa silmä kovana koirien vointia. Ja itse asiassa enemmän tai vähemmän valveilla ovat menneet hänen mukaansa yöt myös seuraavat kolme viikkoa.

– Kolme viikkoa on yleensä se raja, josta tietää, että pennut ovat riittävän isoja, että ne eivät (menehdy) jäädessään emän alle. Viisi minuuttia on maksimiaika, jonka huoneesta voi olla poissa. Jonkun on oltava koko ajan paikalla. Siinä on aikamoinen vastuu.

– Minun piti suunnitella jopa vessareissut, milloin voi mennä, jos ei kukaan kennel-apulaisista ollut paikalla katsomassa. Illalla ja yöllä piti pyytää omilta lapsilta apua hetkittäin.

Kaikki pennut menevät uuteen kotiin

Nyt kultaiset vauvat ovat viisiviikkoisia ja kohta valmiina suuntaamaan uuteen kotiinsa. Nimiä Star-pentueen pienokaisilla ei vielä ole.

Ne on merkattu eri tavoin, jotta ne erottaisi toisistaan.

– Pojat on merkattu sinisellä ja tytöt punaisella kynsilakalla. Nyt niiden nimet ovat Niskapoika, Lavatpoika, Häntäpoika, Korvapoika ja niin edelleen. Virallisiakin nimiä on alettu jo miettiä.

Malin-emo pääsee pentujen lähdettyä takaisin omaan kotiinsa. Kunhan se on toipunut synnytyksestä täysin, se lähtee Karveksen mukaan opiskelemaan kaverikoiraksi. Kesällä Malin pääsee jäljestämään.

– Malinin emä "Sina" on koulutettu lukukoiraksi, ja voi olla, että Malinkin lähtee siihen hommaan, Karves kertoo.

Malinin pentueesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.  Malin yltää pentumäärässä lähes suomenennätyskastiin. Muun muassa Yle kirjoitti vuonna 2009 riihimäkeläisestä dobermannista Vilmasta, joka sai 17 pentua. 

Lue myös:

    Uusimmat