Ruotsin tartuntatautilääkärien etujärjestön tiedotteen mukaan Tukholman asukkaat saavat mennä töihin lievin koronaoirein, vaikka he olisivat saaneet positiivisen testituloksen. Asiasta uutisoi Ruotsin radio.
Jos henkilö on ollut sairaana yli viikon ajan, hänellä ei ole ollut kuumetta kahteen päivään ja hän voi paljon paremmin, riski muiden tartuttamiseen on korona-asiantuntijoiden mukaan hyvin pieni.
Linjauksessa ristiriita
Tukholman alueen tartuntatautilääkäri Per Follin perusteli uutta linjausta Ruotsin radion haastattelussa sanomalla, että tartuttavuudesta on nyt uutta tietoa.
– Töihin voi mennä, jos on ollut kotona karanteenissa ja huomaa, että asiat menevät hyvään suuntaan. Jos kuume on kadonnut, ja kuiva yskä on yhä tallella, henkilön ei katsota enää tartuttavan, Follin täsmentää .
Kansanterveysviranomaiset ovat useaan otteeseen toistaneet, että ihmisten tulee pysyä kotona, jos heillä on oireita.
Follinin kommentit ovatkin ristiriidassa Ruotsin terveysviranomaisten aiemman ohjeistuksen kanssa.
Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell totesi Expressenille olevansa samoilla linjoilla tartuntatautilääkärin kanssa.
– Tutkimusten mukaan seitsemän päivän jälkeen tartunnan riksi on varsin pieni. Joten töihin voi palata seitsemän päivän jälkeen, jos oireet ovat lieviä, Tegnell sanoi.
Ruotsissa asuva suomalainen pitää linjausta järjettömänä
Ruotsissa jo lähes 10 vuotta asunut ja Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalaisuuden omaava Essi Suominen, 26, pitää Ruotsin linjausta järjettömänä.
– Mietin, onko Ruotsin mielestä kahden viikon karanteeniohjeistus ollut aivan turha, jos pienillä oireilla voi mennä töihin, Suominen kommentoi MTV Uutisille.
Suominen asuu Malmössä. Hän on hiljattain ollut kovassa flunssassa, mutta hän ei päässyt koronatesteihin.
– Minulla oli korkea kuume, hajuaistini hävisi ja kärsin kovasta yskästä. Olisin halunnut koronatesteihin, mutta yleinen linjaus oli, että testeihin ei pääse, ellei minulla ole vakavaa hengenahdistusta. Nyt kukaan ei tiedä oliko minulla korona, hän kertoo.
– Päätin itse olla kaksi viikkoa karanteenissa. Olisin halunnut tietää, olisiko minun pitänyt pidentää karanteeniaikaa ja sairastinko koronan. Ihmettelen, miten Ruotsi voi uutisoida sairastuneiden määrästä, kun minunlaisiani sairastajia on varmasti aivan hirveä määrä, nainen ihmettelee.
"Vaikuttaa myös siihen, miten töissä kohdellaan"
Elämä Ruotsissa on Suomisen mielestä samanlaista kuin viime vuonna samaan aikaan, sillä korona ei ole hänen mukaansa muuttanut ihmisten arkea juuri mitenkään.
– Suoraan sanottuna tilanne Ruotsissa on ollut aivan hirveä ja vaikeuttaa kaikkien täällä asuvien ihmisten elämää. Vaikka voisin, en viitsi tulla kesälomillani Suomeen tapaamaan perhettäni, sillä haluan suojella läheisiäni.
Kuten moni muu Malmössä asuva, myös Suominen käy töissä Tanskan puolella Kööpenhaminassa. Ruotsin koronalinjaukset vaikuttavat merkittävästi hänen konttorityöhönsä.
– Se, että asun Ruotsissa, vaikuttaa myös siihen, miten minua töissä kohdellaan. Esimerkiksi eräs työkaverini sanoi kuuluvansa riskiryhmään, joten hän ei aio olla töissä silloin, kun minä tulen työpaikalle. Ymmärrän sen hyvin, Suominen kertoo.
Ruotsalaiset ystävät ahdistuneita
Naisen ruotsalaiset ystävät eivät ole hänen mukaansa olleet tyytyväisiä Ruotsin linjauksiin.
– Lähipiiriini kuuluvat ruotsalaiset eivät ymmärrä, miksi kokonainen sukupolvi vanhuksia pitää uhrata yhteiskunnan toiminnan takia. Heillä on ollut paniikkia ja ahdistusta, Suominen kertoo.
– Ruotsalaiset ystäväni ovat ihmetelleet, miksi oma valtio ei suojele heitä. Ainut turvamme on se, että muut Pohjoismaat eivät päästä kansalaisiaan Ruotsiin.