Koronavirus kurittaa naapurimaatamme Norjaa tällä hetkellä vielä kovemmalla kädellä kuin Suomea. Norjassa on vahvistettu jo yli 1 000 tautitapausta. Sairaanhoitajana Norjassa työskentelevä Aino Katri Vuoriluoto, 33, on tekemisissä potilaiden kanssa, joilla epäillään koronavirustartuntaa.
Vuoriluoto on työskennellyt Akershusin yliopistollisessa sairaalassa, Oslon lähellä, viiden vuoden ajan. Hän toimii osastolla, jonne osa tartuntaepäilyistä ohjataan ensiavusta.
– Tartuntaepäilyihin suhtaudutaan yhtä vakavasti kuin tartunnan saaneisiin. Potilaat eristetään siihen asti, kun tulokset tulevat.
Jos Vuoriluodon tulee olla kontaktissa mahdollisesti tartunnan saaneiden kanssa, hän pukee päällensä eristyspotilaiden hoitoon tarkoitetun varustuksen. Vaikka varusteet ovat viranomaisten suositusten mukaiset, Vuoriluoto on huolissaan, riittääkö ne suojaamaan virukselta, josta tiedetään ainoastaan vähän.
– Kyllä tässä on pientä huolta ja epätietoisuutta siitä, että onko meillä sairaanhoitajille tarpeeksi riittävät eristystoimet ja onko riittävä suojavarustus.
Erityisesti Vuoriluotoa mietityttää, onko kiruginen suu-nenäsuojuksen käyttö riittävää vai tulisiko käytössä olla vieläkin tehokkaampi suojain.
– Sairaaloilla toimitaan niin kuin täkäläiset viranomaiset ovat ohjeistaneet. Olen myös vertaillut ohjeitamme suomalaisiin. Ne ovat aika samanlaiset.
Lue myös: Petri ei tuntenut mitään oireita, mutta älysormus kertoi aamulla erikoisia tietoja – nyt hän varoittaa muita salakavalasta koronaviruksesta
"Suomessa tilannetta ei oteta yhtä vakavasti"
Suomessa on tähän mennessä todettu lähemmäs 300 koronatartuntaa. Todelliset lukumäärät voivat tosin olla ilmoitettuja suurempia, sillä kaikkia epäilyjä ei enää testata. Norjassa tilanne oli sama noin viikko sitten.
Norja otti järeät keinot koronan leviämisen kitkemiseksi Suomea aiemmin. Eilen maan hallitus sulki rajansa, joskin ETA-maan kansalaiset, jotka asuvat tai työskentelevät Norjassa saavat tulla edelleen maahan. Suomi on valmistelemassa rajojen sulkemista pikaisella aikataululla.
– Olen tähän mennessä ollut tyytyväinen viranomaisiin. On hienoa, että Norjassa on järein asein tartuttu tilanteeseen ja yritetään kaikin voimin pysäyttää koronan leviäminen.
Vuoriluodon mukaan Norjassa on nähty myös samanlaisia paniikkireaktioita kuin Suomessa. Viime torstaina, kun Norja teki päätöksen sulkea koulut ja päiväkodit kahdeksi viikoksi, alkoi maassa vessapaperin ja tölkkiruoan hamstraus. Sama ilmiö nähtiin myös Suomessa, kun tartuntojen määrä tuplaantui viime viikolla.
Lue myös: Kaupat jyrähtävät: Älkää hamstratko! – "Puolen vuoden tuotteita ei tarvitse ostaa kerralla"
Vaikka Vuoriluodon pitääkin hamstrausta ylilyöntinä, harmittaa häntä ihmisten vähättely, joka kohdistuu toimiin, joilla pyritään pitämään viruksen leviämistä kurissa.
– Ihmiset sanovat tätä hysteriaksi. Ei tämä ole hysteriaa, vaan reagoimista todella haastavaan tilanteeseen. Toki panikointiakin näkyy, mutta olisi hyvä erottaa nämä kaksi asiaa.
Vuoriluodon mukaan tällä hetkellä Norjassa aiheuttaa närää sellaiset etätyötä tekevät tai karanteenissa olevat henkilöt, jotka kotinsa sijaan ovat lähteneet viettämään aikaansa pieniin mökkikyliin.
– Ei ajatella ollenkaan sitä puolta, että jos mökillä tulee sairaaksi niin mökkikuntien terveydenhuolto ei ole suunniteltu tuollaisille määrille potilaita.
Milloin täältä pääsee kotiin?
Viime torstaina Norjassa linjattiin, että hoitohenkilökunta ei enää saa matkustaa maasta. Näin ollen myös Vuoriluoto joutuu unohtamaan maaliskuun lopulle suunnitellun Suomen reissunsa.
– Viimeksi kävin Suomessa joulua ennen eli olisihan sitä ollut nyt jo kaipuu nähdä ystäviä ja perhettä ja täyttää ruisleipävarastoja.
Enemmän kuin jo varatun reissun peruuntuminen, Vuoriluotoa harmittaa tilanteeseen liittyvä epävarmuus.
– Pahinta on se, että ei voi yhtään tietää, milloin seuraavan kerran pääsee kotiin. Minulla oli kesäkuullekin varattu matka Suomeen, mutta eihän sitäkään tiedä, pääseekö silloinkaan matkustamaan. Toivottavasti saisi. Epätieto siitä, milloin pääsee kotiin tuntuu todella kipeältä.