Manchester on monikulttuurinen kaupunki, joka tunnetaan nykyään taiteiden, median ja korkeakoulujen kaupunkina. Siksi kaupungissa on hyvin vaikea ymmärtää tapahtunutta, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste.
Maanantai-illan terroriteko oli pahin, mitä kaupungissa on koskaan tapahtunut.
Eri uskontokunnat, rodut ja etniset ryhmät haluavat osoittaa tämän myös yhteisenä rintamana ja korostavat nyt rakkautta kotikaupunkiaan kohtaan. Pakistanilaistaustainen Mohammad Osman kertoo taksissaan olevansa yhä shokissa.
– Se oli kamalaa, kuin suoraan kauhuelokuvasta. Kaikki olivat paniikissa ja ihmiset ryntäilivät verisinä sinne tänne.
– Autoin kuljettamalla heitä eri puolille kaupunkia ja sairaaloita ja minne ikinä he halusivatkaan, sanoo taksia ajava ja Manchesterissa syntynyt Osman.
Ruotsalaissuomalainen Kristina oli töissä Areenan viereisessä kahvilassa kun isku tapahtui.
– Tarjoilin konserttiin menossa olleille lapsille. He olivat niin onnellisia, innoissaan ja niin nuoria – vain 9-, 13- ja 15 -vuotiaita. He halusivat kovasti konserttiin ja sitten kävi näin, puhuu Kristina pala kurkussaan.
– Teinityöt halusivat nähdä kerran elämässään idolinsa Ariana Granden livenä. Ja ikävä kyllä monelle kävi niijn, että se jäi todella viimeiseksi kerraksi, Kristina miettii.
Manchesterilainen Matthew pohtii asiaa syvemmältä.
– On tutkittava tarkemmin, mikä saa nuoren miehen tekemään tällaista. Viha tai hallituksen ja median ylireagointi ei tilannetta auta. On mietittävä, mistä tässä on pohjimmiltaan kyse, hän sanoo.