Manipulointi ja hyväksikäyttö suljettujen yhteisöjen piirre – Veijo Baltzarin tapaus ei tullut yllätyksenä asiantuntijoille

14:18img
Julkaistu 26.11.2019 08:42
Toimittajan kuva
Valtteri Kykkänen

valtteri.kykkanen@mtv.fi

Kulttuurineuvos Veijo Baltzariin liitetyt epäilyt ihmiskaupasta ja nuorten tyttöjen ahdistelusta ovat kuohuttaneet viime päivinä. MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat kehottamaan nuoria ja vanhempia kysymään kriittisiä kysymyksiä, jos yhteisön menetelmät epäilyttävät.

Kirjailija ja teatteriohjaaja Baltzar vangittiin viime viikolla epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta. Sunnuntaina Helsingin Sanomat kertoi laajassa jutussaan Baltzarin manipuloineen ja käyttäytyneen epäasiallisesti teatteriyhteisönsä nuoria naisnäyttelijöitä kohtaan vuosien ajan.

Lue myös: Nainen alkoi jo ensimmäisissä Baltzarin harjoituksissa voida niin pahoin, ettei palannut takaisin – toinen epäili ohjaajan esittävän itse pääroolinsa vain päästäkseen liki nuoria tyttöjä

MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa aiheesta olivat keskustelemassa psykoterapeutti Nina Vaaranen-Valkonen sekä Tyttöjen Talon toiminnanohjaaja Leila Hellman-Eronen. Baltzarin tapaus ei tullut heistä kummallekaan yllätyksenä. He myös kehuivat rohkeita nuoria siitä, että he ovat uskaltaneet tuoda epäkohdat päivänvaloon.

Hyväksikäytön mahdollistaa usein suljettu yhteisö.

– Kun mukaan ei päästetä muita aikuisia, niin se sisältää riskin rajat ylittävän käytöksen yleistymisestä. Se on tutkimusten perusteella nähty esimerkiksi harrastusporukoissa tai sisäoppilaitoksissa, Nina Vaaranen-Valkonen sanoo.

– Kyse on valta-aseman väärinkäytöstä. On hän sitten ohjaaja, opettaja tai valmentaja. Silloin on mahdollista synnyttää ilmapiiriä, jonne muiden on vaikea päästä sisään, toteaa puolestaan Leila Hellman-Eronen.

Aikuistuva nuori altis manipuloinnille

Asiantuntijoiden mukaan juuri täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva nuori on usein altis manipuloinnille. Hän on irrottautumassa vanhemmistaan ja kodistaan, ja erityisen haavoittuvassa asemassa.

– Tekijät ovat usein hyvin taitavia käyttämään tätä hyväkseen. He vetävät ensin puoleensa ja sitten päästävät irti. Nuori tai aikuinen ei heti huomaa, että hän on jo ehtinyt luopua paljon omista rajoistaan, Nina Vaaranen-Valkonen toteaa.

– Manipulointi voi olla myös uhkailua poissulkemisella yhteisöstä. Houkutellaan tekemään jotain oudolta tuntuvaa, mutta kun on jo astunut sisään yhdellä jalalla, niin silloin on entistä vaikeampi perääntyä, sanoo puolestaan Leila Hellman-Eronen.

Nuorten vanhempia kaksikko neuvoo kyseenalaistamaan harrastusporukoiden toimintatavat, jos niissä havaitaan jotain erikoista. Samalla he peräänkuuluttavat yhteiskuntaa takaamaan nuorille turvallisia tiloja itsensä toteuttamiseen.

Lue myös: Kilpailuttamista, häpäisyä, valehtelua ja avointa seksismiä – parikymppinen näyttelijä Veijo Baltzarin metodeista: "Itselleni jäi määrittelemättömän outo ja nöyryytetty olo"

Tuoreimmat aiheesta

Veijo Baltzar