Kenraali Gustaf Mannerheim tunsi hyvin sekä emigranttimaailmaa että hänen kanssaan samaan aikaan tsaarin armeijassa palvelleita upseereita.
Kuitenkin hänen suhdettaan venäläispakolaisiin leimaa Aleksi Mainion mukaan varovaisuus. Mainiolta on juuri ilmestynyt kirja Terroristien pesä. Suomi ja taistelu Venäjästä 1918–1939 (Siltala).
– Hänen ei missään tapauksessa voi sanoa olleen vahvasti sotkeutunut emigranttijärjestöjen toimintaan, mutta hän oli koko ajan siitä tietoinen. Hän sai tietoa sekä suomalaisilta tiedusteluviranomaisilta että venäläisiltä emigranteilta, Mainio sanoo.
Mannerheim kävi myös kirjeenvaihtoa eräiden emigranttien johtohenkilöiden kanssa.
Mannerheim oli Mainion mukaan poliittisissa asioissa terävä ja tiedosti riskit omalle maineelleen.
– Lisäksi hän ymmärsi jo hyvin aikaisessa vaiheessa, että Neuvostoliiton tiedustelu oli jollain lailla soluttautunut emigranttijärjestöihin.
– Neuvostotiedustelun tavoitteena oli saada provokaattoreita Mannerheimin lähelle. Näin jossain sopivassa poliittisessa tilanteessa olisi voitu uutisoida, että Mannerheim olisi sotkeutunut terroristisiin vastavallankumouksellisiin liikkeisiin. Tällä olisi voitu kampittaa Mannerheimin poliittista asemaa Suomessa, Mainio sanoo.