"Mansikanpoimijat" olivatkin prostituoituja – rajavartiosto tutkii kymmeniä laittomia maahantuloja

1:52imgSeitsemän uutiset uutisoivat laittomista rajanylityksistä torstaina – katso uutisjuttu aiheesta videolta.
Julkaistu 20.08.2020 19:48

Jarkko Sipilä

jarkko.sipila@mtv.fi

@sipilamtv3

Suomenlahden merivartiostolla on tutkinnassa kymmeniä tapauksia, jossa Suomeen on tultu laittomasti koronarajoitusten aikana ja niiden jälkeen.

Apuna on käytetty suomalaisten yritysten väärennettyjä työsopimuksia kausityöntekijöille. Näin koronarajoituksia on kierretty.

Väärennetyn sopimuksen mukaan työ on voinut olla mansikanpoimintaa, mutta todellisuudessa nainen on tullut Suomeen prostituoiduksi.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntaosaston päällikkö Jukka Tekokoski kertoo, että tutkinnassa on noin kuusikymmentä tapausta. Muualla Suomessa vastaavia tutkintoja on lisää.

Keväällä laiton maahantulo pysähtyi koronarajoitusten takia kokonaan. Matkustaminen sallittiin toukokuusta alkaen kuitenkin esimerkiksi kausityöntekijöille ulkomailta.

– Vastapuolen reagointikyky on todella nopea ja tehokas, Tekokoski sanoo muutoksesta.

Väärennettyjä työsopimuksia alkoi paljastua aitojen joukossa.

– Tosiasiallinen syy maahan saapumiseen näillä henkilöillä oli useimmiten luvaton työnteko, omaisuusrikosten tekeminen tai prostituution harjoittaminen, Tekokoski sanoo.

Osa tapauksista on kyetty estämään ennen Suomeen saapumista, osa on paljastunut rajalla, mutta osa on selvinnyt vasta jälkikäteen.

Suuri osa näistä henkilöistä on ollut ukrainalaisia ja romanialaisia.

Kausityöntekijöiden väärennettyjä työsopimuksia on käytetty myös muualla EU:n alueella laittomassa maahantulossa.

Toinen laittoman maahanmuuton ilmiö nyt loppukesällä on ollut keskeytyneiden matkojen jatkaminen. Salakuljettajat ovat jättäneet ”lastejaan” matkustusrajoitusten tultua voimaan Itä- ja Keski-Eurooppaan, josta nyt useamman kuukauden jälkeen on jatkettu matkaa Suomeen.

Lue myös: Tällaista on ihmiskauppa Suomessa: MTV:n haastattelema mies maksoi 5 000 euroa päästäkseen Suomeen, mutta päätyi tekemään 70-tuntista työviikkoa

EMBARGO Pelko oleskeluluvan menetyksestä pitää hyväksikäytön uhrien suut supussa

Tuoreimmat aiheesta

Merivartiosto