Tällaista on ihmiskauppa Suomessa: MTV:n haastattelema mies maksoi 5 000 euroa päästäkseen Suomeen, mutta päätyi tekemään 70-tuntista työviikkoa

Ulkomaalainen mies työskenteli ravintolassa 60–70 tuntia viikossa yli kolme vuotta. Ylimääräisestä työstä ei koskaan maksettu.

Ulkomailta Suomeen työn perässä muuttanut mies sai kontaktin uuteen työnantajaan jo kotimaassa. Hänelle luvattiin työtä ravintolassa ja mies uskoi löytävänsä paremman elämän Suomesta.

Toisin kuitenkin kävi. Työntaja ei kertonut, että mies tulisi työskentelemään 60–70 tuntia viikossa ja ettei ylimääräisistä tunneista maksettaisi. Suomeen päästäkseen miehen oli lisäksi maksettava 5 000 euroa matkalippujen lisäksi.

– Emme saaneet palkkaa pitkään aikaan. Teimme töitä aamusta iltaan eivätkä he maksaneet neljään kuukauteen, mies kertoo nyt MTV:lle.

Kiristämistä ja uhkailua

Neljän kuukauden jälkeen mies alkoi saada palkkaa, mutta siinä ei korvattu ylimääräisiä tunteja. Työnantaja saattoi myös erilaisten lupien uusimisen yhteydessä kiristää rahaa tai lisätyötä. Välillä työnantaja muistutti, että työntekijä voitaisiin myös lähettää takaisin kotimaahan.

– Kun pyysimme työnantajaa maksamaan normaalia palkkaa, he sanoivat, että voimme menettää työlupamme ja joudumme lähtemään maasta, mies sanoo.

Mies ja hänen työkaverinsa ymmärsivät, että jokin on pielessä, mutta avun hakeminen oli vaikea.

–Työnantajat neuvoivat kaikessa ja he sanoivat, että jos ongelmia tulee, menetämme työlupamme.

Tavallinen tapaus

Rikosuhripäivystyksen erityisasiantuntija Pia Marttilan mukaan miehen tapaus on valitettavasti tavallinen. Heidän asiakkaanaan on tällä hetkellä 350 asiakasta, jotka ovat joutuneet ihmiskaupan tai sen kaltaisen hyväksikäytön uhriksi.

– Noin 250 on joutunut nimeomaan työssään hyväksikäytetyksi ja sitten loput on seksuaalista hyväksikäyttöä, pakkoavioliittoa tai rikolliseen toimintaan pakottamista, Marttila luettelee.

Rikosuhripäivystyksen mukaan vain harvat uhrit saavat oikeutta, koska tutkinnat kestävät pitkään eikä poliisilla ole aina riittävää osaamista. Tänä vuonna Helsingin poliisi keskitti ihmiskauppajutut yhdelle niihin keskittyvälle ryhmälle.  

– Tuomioita on tullut paljon vähemmän kuin mitä on toivottu. Nyt Etyjin ihmiskauppakoordinaattori on antanut tavoitteen, että kolminkertaistetaan syytteiden määrä ja siihen pyritään tietysti myös Suomessa, kertoo rikoskomisario Pekka Hätönen Helsingin poliisista.

Vasta uusi työ pelasti

Mies lähti työpaikasta, kun sai uuden paikan toisessa ravintolassa. Ystävä vinkkasi miehelle Rikosuhripäivystyksestä ja entisen työnantajan toimet ovat miehen käsityksen mukaan myös poliisin selvityksessä.

Poliisi on ilmoittanut haluavansa keskustella miehen kanssa, mutta tämä ei tiedä, missä vaiheessa mahdollinen tutkintaprosessi on.

Vanha työ aiheutti miehelle terveysongelmia ja unettomuutta. Nyt hän tekee 30–33-tuntista viikkoa uudessa työpaikassaan ja elämä tuntuu valoisammalta.

–Työskentelen nyt hyvässä ravintolassa ja työajat ovat hyvät. Toivon, että vanhan työnantajan tapaus etenee jossain vaiheessa, mies kertoo.

03.08.2020, klo 13.12 Juttua on korjattu. Jutussa luki aiemmin, että mies oli vaarassa menettää asuntonsa. Todellisuudessa hän oli vaarassa menettää työlupansa.

Lue myös:

    Uusimmat