Mansikoiden hinnat hipoivat alkukesästä historiallisia lukemia, kun litrasta mansikoita joutui ympäri Suomen pulittamaan 10 euroa. Kylmä kevät ja toisaalta myös kustannusten nousu vaikuttivat hintoihin korottavasti.
Keskikesän yli jatkunut pidempi hellejakso tuo helpotusta mansikan ystävien kukkaroille, sillä suotuisa sää mahdollistaa runsaan sadon.
Kauppatorilla myyjänä työskentelevä Ancelikh Kaspinen kertoo mansikoiden huippukorkeiden hintojen johtuneen etupäässä säästä.
– Oli niin hirveän kylmä toukokuu, mikään ei kasvanut toukokuussa. Kun aloitimme mansikanmyynnin, se oli 10 euroa litra ja se on hinnakasta.
Kaspinen arvioi, että hinnat ovat huokeammat hyvinkin pian nyt, kun pääsato Suonenjoella kypsyy.
– Nyt hinta on laskenut jopa viiteen euroon litra. Vitosen mansikka on ihan normihinta.
Joko kannattaa pakastaa?
Kaspisen mukaan toriasiakkailta tuli paljonkin kommenttia kympin litrahinnasta, mutta toisaalta asiakkaat myös ymmärsivät, kun heille selitti, mistä korkea hinta johtui.
Nyt mansikan litrahinnan suunta on selvästi alaspäin ja myös pakastamista kannattaa kohta alkaa miettiä.
– Sanoisin, että loppuviikosta viiden kilon laatikon hinta alkaa laskea, joten viimeistään ensi viikolla kannattaa lyödä kiinni laatikkomyyntiin, Kaspinen vinkkaa.