Suonenjoen Mustolanmäellä käy vilske Polkan tahdissa, kun pitkälle toistasataa mansikanpoimijaa kyykkii pelloilla. Peltoa korkealla mäellä on silmänkantamattomiin, ja keskikesän herkku on saatava kiireesti kuluttajille.
Pääsato on nyt kypsynyt lähes kautta maan, paitsi Oulu-Kajaani-linjalla korjuu käynnistyy ensi viikon loppupuolella.
Mansikkaisäntä Vesa Soiriolla on korkealla mäellä olevia mansikkaviljelyksiä peräti 17 hehtaaria, kun keskiarvo seudulla on viitisen hehtaaria. Korjuukiireet on helppo ymmärtää.
– Parempi, että poimija odottaa marjaa, kuin marja poimijaa. Ollaan täällä lähempänä aurinkoa, joten päästiin keräämään jo muita aiemmin, isäntä myhäilee.
Yksin Suonenjoen seudulla on noin 3000 poimijaa, pääosin Ukrainasta. Aiemmin poimijat tulivat Virosta, mutta nyt uutta sukupolvea tiukka urakkatyö ei kiinnosta.
Katrin Kits Tallinnasta on kuudetta kesää Soirion pelloilla, nyt poimijoiden esimiehenä.
– Suomalaisia ei poiminta ole houkutellut vuosikausiin, ja nyt sama ilmiö toistuu virolaisten kohdalla. He lähtevät takaisin muutaman päivän jälkeen, kun ukrainalaiset tekevät ahkerasti koko kesän.
Yksi heistä on Tanja Syroizhko Tshernihivistä Pohjois-Ukrainasta. Hän on poimijana jo kolmatta kertaa.
– Täällä ansaitsen kuukaudessa saman kuin englannin kielen opettajana vuodessa. Työpäiväkin on normaali 7,5 tuntia, hän vertaa.
Mansikkaisäntä arvioi, että noin 50 euron päiväansio vastaa kuukausipalkkaa Ukrainassa.
Tänä vuonna verottajakin on jalkautunut pelloille. Ukrainalaisten progressiiviset verokortit on käyty keräilemässä tiluksilta, jotta heidän ei tarvitsisi maksaa 35 prosentin lähdeveroa.
Paras aika pakastaa
Vesa Soirion mukaan sadon kypsyminen on nyt tasaisempaa, ja marja on makea ja napakka viileiden ilmojen vuoksi.
– Ilmat voivat hämätä, ettei olisi vielä varsinainen mansikka-aika. Tosiasiassa nyt olisi paras hetki pakastaakin, kun laatu ja hinta ovat otollisimmillaan.
Torihinta puolen kilon rasialle on keskimäärin viisi euroa, mutta viiden kilon laatikon saa kolmella kympillä.
Soirio ei usko hintojen tästä alentuvan, vaan pikemminkin toisin päin tarjonnan hiipuessa etelästä alkaen.
– Myöhäislajikkeiden satokausi jatkuu toki pitkälle syksyyn, mutta mahdolliset sateet eivät pakastamista paljon jalosta.