Mansikkasato kerätään nyt – yli kaksi viikkoa tavanomaista aiemmin

1:36img
Julkaistu 28.06.2016 19:47
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Mansikanpoiminta on alkanut noin kaksi viikkoa tavanomaista aiemmin. Sadon ennustetaan jäävän hieman keskivertoa pienemmäksi.

– Tammikuun kovat pakkaset vioittivat kasvustoja, mikä vaikuttaa sadon määrään, tilannetta selittää Hedelmän- ja Marjankasvattajain liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Viime kesään verrattuna nyt ollaan lähes kolme viikkoa aiemmin liikkeellä. Satokauden alettua sen kesto on kokonaan kiinni säistä.

– Taivasalla kun ollaan, niin se on säistä kiinni, kuinka pitkäksi satokausi muodostuu, sanoo marjanviljelijä Teemu Anttila Kirkkonummelta.

– Tänä vuonna mansikkasadon kokonaismäärän arvioidaan olevan 11-12 miljoonaa kiloa, mikä on hieman tavanomaista vähemmän, kertoo Hannu Salo alan kokonaisnäkymistä.

Marja-alalla menee kohtuullisen mukavasti, sillä kuluttajat arvostavat nimenomaan kotimaisia marjoja ja ovat valmiita maksamaan niistä.

– Se on lähiruokaa, muistuttaa Salo.

Hellettä ei marjankasvattajat toivo, vaan vajaan kahdenkymmenen asteen lämpötiloja ja satunnaisia sateita öisin. Sellaisilla säillä marjat kasvaisivat isoiksi ja satokausi jatkuisi pidempään.

– Marjaa on nyt ja kun nämä loppuvat, niin keväällä istutetut taimet antavat satoa. Päivittäin kerättävät marjamäärät kääntyvät nopeasti laskuun, mutta kerättävää riittänee koko heinäkuuksi ja vähän elokuun puolellekin, arvioi Anttila.

Poimijat kotoa ja maailmalta

Suomalaisten marjatilojen sadonkorjuu ei enää vuosiin onnistunut ilman tuontityövoimaa. Mansikanpoimijoita tulee paljon Ukrainasta.

– Opiskelijavaihto-ohjelman kautta Suomeen tuli ukrainalaisia opiskelijoita parikymmentä vuotta sitten, kertoo Hannu Salo.

– Vähitellen suhteet vakiintuivat ja vahvistuivat. Tänä vuonna Suomessa on noin 8000 ukrainalaista mansikanpoimijaa, sanoo Salo.

Anttilan marjatilalla Kirkkonummella työt tehdään kotimaisin voimin.

– Se on mahdollista, koska olemme keskellä tiheää asutusta ja tilamme on kohtuullisen kokoinen. Meillä on noin 50 ihmistä ilmoittautunut töihin, ja heitä kutsutaan paikalle tarpeen mukaan, kertoo Anttila.

Hänen mukaansa oikean työntekijämäärän organisoiminen päivittäin on melkoista säätämistä, mutta onnistuu.

– Lähialueelta palkkaamisessa on sekin etu, ettei meidän tarvitse järjestää majoitusta, kertoo Anttila paikallisen työvoiman suosimisen perusteista.

Pellolla olleet nuoret kertoivat, että työ on raskasta ja selkä väsyy.

– Mutta on tää ihan jees, sanoo jo toista vuotta Anttilan marjatilan töissä oleva Milja Kukko.

– Muuten ihan kivaa, mutta sateessa ikävämpää, kiteyttää ensimmäistä kesää mansikkapellolla työskentelevä Verna Turkia.

– Kiva saada omaa rahaa, ja jos sattuu hyvä porukka, marjoja kerätessään voi samalla jutella ja se on kivaa, lisää Kukko. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa