Jos PCR-testistä on tullut positiivinen tulos, ei tarvitse ottaa uutta testiä, kerrotaan Helsingin kaupungilta.
Pääkaupunkiseudulla asuva parikymppinen Maria sai viime viikonloppuna hälytyksen Koronavilkku-sovelluksesta, että hän on altistunut koronavirukselle.
Maria päätti hakeutua testeihin, sillä hänellä on pieni vauva. Yllätykseksi PCR-testistä tuli positiivinen tulos, vaikka mitään oireita ei hänellä ollut.
– Olin juuri siivonnut ja urheillut. Ajattelin, että ei minulla koronaa voi olla. Yllätti toden teolla.
Sen jälkeen myös Marian mies hakeutui testiin, mutta testi oli negatiivinen. Vauvakin testattiin, jälleen negatiivinen tulos.
Näiden tuloksien jälkeen Maria hakeutui neljä päivää myöhemmin uudestaan testiin.
– Minullakin tuli tuolloin negatiivinen tulos, mutta sitä ei kuulemma hyväksytty. Positiivinen on se, mikä merkitsee. Terveystietoihin merkitään, että minulla on korona, vaikka tuntuu ettei ole, hän kertoo.
Marialla ei ole ollut oireita koko viikon aikana eikä hänellä ole perussairauksia. Nyt hän ja hänen perheensä on määrätty karanteeniin eikä mies voi esimerkiksi käydä töissä.
– Ei voi käydä kaupassa ja ystäviä ei voi nähdä. Vieraannuttaa normaalista elämästä, ei huvikseen haluaisi olla karanteenissa, Maria kertoo.
"Ei tarvitse ottaa uutta testiä"
Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Sanna Isosomppi kommentoi kaupungin karanteeni- ja testikäytänteitä yleisellä tasolla.
– Jos PCR-testistä on positiivinen tulos tullut, ei tarvitse ottaa uutta testiä. Silloin toteamme, että tässä on todentunut tapaus ja jos tilanne on sellainen, että henkilö ei ole aikaisemmin koronatautia sairastanut puolen vuoden sisään, eli kyseessä on uusi tapaus, tämän testituloksen mukaan toimitaan, Isosomppi kertoo.
PCR-testi on tällä hetkellä luotettavin testaustapa, jossa näyte otetaan nenä-nielunäytteenä.
Marian tapauksessa toinen testi on kuitenkin jostain syystä otettu. Isosomppi ei kommentoi yksittäistapausta, mutta vahvistaa, että positiivisen tuloksen mukaan toimitaan.
– Jos kyseessä on uusi tapaus ja on positiivinen tulos PCR-testissä niin katsomme, että kyseessä on koronatapaus. Normaalisti sen mukaan etenemme, Isosomppi avaa.
Altistuneetkin määrätään karanteeniin
Eteneminen tarkoittaa tartunnan saaneen määräämistä eristykseen ja altistuneita karanteeniin.
Isosomppi myös muistuttaa, että altistuneiden positiivinen koronatulos ei välttämättä näy heti itämisajasta johtuen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronan itämisaika on 1–14 päivää ja yleisimmin oireet alkavat 4–5 päivän aikana.
– Tiedämme, että samassa taloudessa altistumisen riski on kaikkein suurin verrattuna muihin ympäristöihin, mutta kaikki samassa taloudessa asuvat eivät välttämättä tartuntaa saa.
Helsingin kaupungin nykykäytännön mukaan samassa taloudessa asuvat määrätään karanteeniin ja ohjataan koronatestiin.
Marian nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.