25 000 ihmistä evakuoitiin maanantaiyönä, kun matkailijoiden suosimassa kansallispuistossa syttyi voimakas maastopalo.
Kesken Mariah Williamsin illallisen alkoi nousta kova myrsky.
– Tuuli niin kovaa, että puita alkoi kaatua, ja sitten aloin kuulla salamoita, Williams kertoo STT:lle.
Yhdysvaltalaisnainen oli kolmatta päivää telttailemassa Kanadan Kalliovuorilla Jasperin kansallispuistossa. Muutamassa hetkessä taivas muuttui ruskeaksi savusta ja taivaalta alkoi sataa tuhkaa.
Yksin matkaava Williams oli juuri puhelimitse neuvottelemassa veljensä kanssa mahdollisesta pelastautumissuunnitelmasta, kun hän sai puhelimeensa hälytysviestin Albertan provinssin pelastusviranomaisilta.
– Silloin kaikki alkoi mennä hullusti, hän sanoo.
Kymmenen aikaan illalla tulleessa hälytysviestissä kerrottiin, että Jasperin kaupungista etelään on maastopalo ja kaikkien Jasperin alueella olevien on välittömästi evakuoiduttava. Viesti ohjeisti suuntaamaan Brittiläisen Kolumbian provinssin suuntaan valtatie 16:ta pitkin.
–Olin shokissa. Mietin, voiko tämä olla todellista. Mutta kun katsoin ympärilleni leirintäalueella, kaikki pakkasivat kamojaan todella nopeasti, Williams muistelee.
Lue lisää: Hallitsemattomat maastopalot riehuvat Kanadan suositussa kansallispuistossa – nielaisivat mukanaan puoli kaupunkia
Viisi tuntia aikaa
Myös Williams pakkasi tavaransa autoonsa. Koska kaikki olivat liikkeellä samaan aikaan, kesti tunnin ennen kuin hän saavutti moottoritien.
– Se oli todella pelottavaa, koska siinä vaiheessa toinen hälytysviesti oli tullut. Siinä sanottiin, että palo saavuttaa kylän viidessä tunnissa.
Myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli virhearvio ja palo eteni tätä hitaammin, mutta tuossa vaiheessa kukaan paloa pakenevista ei tätä vielä tiennyt. Williams tiesi vain olevansa palon ja Jasperin kaupungin välissä.
– Menisi alle viisi tuntia ja jäisin sen alle, Williams kertoo miettineensä jumittaessaan ruuhkassa moottoritiellä yhdessä tuhansien muiden kanssa.
Koska myös kaupungista pohjoiseen oli metsäpalo, ainoa auki oleva tie kulki Kalliovuorten solan kautta, jonne kaikki alueella oleskelleet 25 000 ihmistä suuntasivat. Tie on syrjäinen, eikä siellä ole matkapuhelinverkkoa.
– En voinut käyttää puhelintani, enkä ole kanadalainen, joten en tiennyt, minne mennä, nainen kertoo.
Viranomaisten ohjeistukset eivät saavuttaneet
Pelastustyöntekijöitä oli ohjaamassa ihmisiä hätämajoituksiin, mutta ne olivat Williamsin saapuessa jo täynnä. Kahden tunnin ajon jälkeen hän kertoo pysähtyneensä moottoritien viereen pysähdyspaikalle, koska keli oli jälleen muuttunut huonoksi ja uusi myrsky noussut.
– Kaikkialla oli salamoita ja hullu sade. Ihmiset vain pysäyttivät autonsa mistä tahansa löysivät jonkun paikan ja jäivät nukkumaan sinne. Minäkin tein niin.
Williams kertoo, että huonon matkapuhelinverkon vuoksi suurin osa viranomaisten jakamasta tiedosta tuli liian myöhään.
– He ilmeisesti yrittivät saada tietoa läpi, mutta kellään meistä ei ollut kenttää.
Nukuttuaan yönsä tien poskessa Williams jatkoi matkaansa kohti Banffin kansallispuistoa, jonne ajo vei häneltä 12 tuntia. Evakuointijonojen ja kiertoreitin vuoksi normaalisti noin 3 tunnin ajo Jasperin ja Banffin välillä vei yhteensä 14 tuntia.
Satoja maastopaloja läntisessä Kanadassa
Kaikki ihmiset ehtivät tiettävästi turvaan palon alta, mutta Jasperin pikkukaupunkia se ei säästänyt. Sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa näkyy, miten Jasperin kadut ovat tuhkan peitossa, autot käristyneet hiiltyneiksi ruhoiksi ja rakennukset raunioiksi.
Perjantaiaamuna Suomen aikaa palon sammuttaminen oli edelleen kesken ja jopa puolen kaupungista arvioidaan kärsineen tuhoja.
Jasperin kansallispuiston näkeminen oli ollut Oregonin osavaltiossa Portlandissa asuvan Williamsin haave vuosia. 32-vuotias kirjanpitäjä oli juhlinut matkalla syntymäpäiväänsä.
Nainen sanoo olevansa kiitollinen, että ehti vierailla paikassa, vaikka vaellusreissu jäi odotettua lyhyemmäksi. Williamsin ääni särkyy, kun hän puhuu palon tekemistä tuhoista, joista on nähnyt kuvia uutisissa.
– Se on musertavaa, vaikka olin siellä vain muutaman päivän. En voi edes kuvitella, miltä siellä asuvista ihmisistä tuntuu.
Läntisessä Kanadassa on tällä hetkellä satoja maastopaloja Albertan ja Brittiläisen Kolumbian provinsseissa. Kuivuus ja kovat helteet ovat koetelleet maata läpi kesän. Myös Williams kertoo nähneensä lukuisia tulipaloja pakomatkansa aikana.