Hallitsemattomat maastopalot riehuvat Kanadan suositussa kansallispuistossa – 25 000 asukasta ja turistia evakuoitu

Yli 400 ulkomaista pelastajaa on saapumassa auttamaan rajujen maastopalojen kurittamaa Kanadaa.

Hallinnasta riistäytynyt maastopalo nielaisi jopa puolet Jasperin kaupungista läntisessä Kanadassa, kun päiviä Jasperin kansallispuistossa riehunut maastopalo saavutti kaupungin keskiviikkoiltana paikallista aikaa.

25 000 asukasta ja turistia ehdittiin evakuoida palon tieltä, ennen kuin valtava tulipalo ryöpsähti, eivätkä pelastajat pystyneet pitämään sitä hallinnassa.

– Ei voi kieltää, etteikö tämä olisi minkä tahansa yhteisön pahin painajainen, sanoi Albertan provinssin pääministeri Danielle Smith. Hänen mukaansa 30–50 prosenttia Jasperin kaupungista oli kärsinyt tuhoa.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kuvaili Albertasta julkaistuja kuvia sydäntäsärkeväksi. Samalla hän kiitti pelastajia näiden tekemästä uupumattomasta työstä ja rohkeudesta. Lisäksi hän kertoi apujoukkoja olevan tulossa.

– Vahvistaaksemme heidän (pelastajien) ponnisteluja, yli 400 pelastajaa ystäviltämme Australiasta, Uudesta-Seelannista, Meksikosta ja Etelä-Afrikasta on matkalla Albertaan taistelemaan maastopaloja vastaan rinta rinnan kanadalaisten tiimiemme kanssa, Trudeau sanoi.

Kanadan Kalliovuorilla sijaitsevassa turistien suosimassa Jasperin kansallispuistossa maastopalot yltyivät maanantaina, jolloin myös Jasperin kaupunkiin annettiin evakuointikäsky.

Palo ei ota laantuakseen

Sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa näkyi, miten Jasperin kadut olivat tuhkan peitossa, autot käristyneet hiiltyneiksi ruhoiksi ja rakennukset raunioiksi.

Kaupunginjohtaja Richard Ireland kuvaili kirjoituksessaan hävityksen ja menetyksen tunnetta, joka on ymmärryksen tuolla puolen.

Torstaina paikallista aikaa pelastajat olivat vielä sammuttamassa paloa kaupungissa, eikä kauan odotettu sade tuonut merkittävää helpotusta liekkeihin, Jasperin kansallispuiston viranomaiset kertoivat.

– Jasperin kansallispuistoon satoi hieman vettä viime yönä. Vaikka se helpotti palon voimakkuutta vähän, ei satanut tarpeeksi, jotta sillä olisi merkittävää vaikutusta yleisesti maastopalotilanteeseen, joka ei edelleenkään ole hallinnassa, puisto tiedotti.

Paikoin liekit löivät jopa 120 metrin korkeuteen ja etenivät 15 metriä minuutissa.

Jasper on Kanadan Kalliovuorten suurin kansallispuisto, joka tunnetaan vuorista, jäätiköistä, vesiputouksista ja järvistä. Siellä vierailee vuosittain 2,5 miljoonaa turistia.

Maastopalot kurittavat myös Brittiläisessä Kolumbiassa

– Kaikki ovat äärimmäisen järkyttyneitä, sanoi jasperilainen Pattie Pavlov, joka ajoi maanantai-iltana tuntikausia paetakseen paloa.

– Monet ihmiset kokevat vahvaa avuttomuuden tunnetta, koska ei ole mitään, mitä voimme tehdä, hän jatkoi.

Paikallisen kauppakamarin johtaja sanoi löytäneensä turvapaikan ystäviensä luota yli 500 kilometrin päässä kotoa.

Viime päivinä läntisessä Kanadassa on syttynyt lukuisia maastopaloja salamoiden iskusta. Albertan provinssissa oli torstaina käynnissä yli 170 tulipaloa. Viereisessä Brittiläisen Kolumbian provinssissa raikasi yli 400 aktiivista paloa, joista yli puolia ei oltu saatu hallintaan.

Viranomaisten mukaan vuorokauden aikana oli syttynyt 56 uutta paloa.

Lue myös:

    Uusimmat