Marin Ylellä: Ruotsi-yhteistyö ja Nato-jäsenyys eivät sulje toisiaan pois

Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa ja jäsenyys sotilasliitto Naton kanssa eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, arvioi pääministeri Sanna Marin (sd.)

Marin kommentoi Ylellä pääministerin haastattelutunnilla entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) kehotusta siitä, että Suomi harkitsisi puolustusliittoa Ruotsin kanssa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle.

Marin sanoi, että Suomi on tiivistänyt yhteistyötä sekä Ruotsin että Naton kanssa. Hän kuitenkin totesi, ettei Natoa vastaavaa puolustusliittoa ole.

Marin nosti esille Euroopan unionin 42.7-artiklan, joka velvoittaa unionin muut jäsenmaat auttamaan, mikäli johonkin jäsenmaahan hyökätään. Sen sijaan Nato-mailla on yhteinen puolustussuunnittelu ja yhteisiä sotilasharjoituksia.

–  Kun EU-pöydissä käydään turvallisuuspoliittista keskustelua, monesti näissä keskusteluissa korostuu Nato. Muut maat käyvät siellä keskustelua, ja Suomi ja Ruotsi eivät näihin keskusteluihin osallistu, koska emme ole Naton jäseniä, Marin sanoi.

"En usko yksimielisyyteen"

Tuomioja nosti Ruotsi-yhteistyön esille Hufvudstadsbladetin eilen julkaisemassa jutussa. Hän myös arvioi lehdelle, että Suomessa vallitsee sotahysteria, joka estää analyyttisen keskustelun turvallisuuspolitiikasta.

Marin kiisti tulkinnan. Hänen mukaansa eduskunnalle alkavalla viikolla annettavassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon täydennyksessä on pyritty arvioimaan erilaisia vaikutuksia, joita Ukrainan sodalla on Euroopan turvallisuustilanteeseen.

Pääministeri sanoi, ettei lähde tuomariksi, joka moittisi kansanedustajia tai suitsisi heidän puheitaan. Hän kannusti kansanedustajia osallistumaan Suomen turvallisuuspolitiikkaa koskevaan keskusteluun.

– Mikäli keskustelua nyt suitsitaan, jos se nyt ei ole avointa ja jos nyt ei ole mahdollisuus näitä kysymyksiä ja näkökulmia esittää, niin nämä kaikki nousevat myöhemmin kummittelemaan. Eli juuri nyt on se keskustelun paikka.

Marin arvioi, että Tuomioja suhtautuu avoimesti erilaisiin ratkaisuihin ja peräänkuuluttaa, että erilaiset mahdollisuudet tulevat huomioiduksi.

Pääministerin mukaan Suomen pitää pyrkiä turvallisuuspoliittisessa päätöksessään mahdollisimman laajaan yksimielisyteen. Hän toivoi, että puolueet saavat mahdollisuuden prosessoida asiaa, jotta eduskuntaan saataisiin hyvin laaja tuki tehtävälle päätökselle.

Vaikka kaikki suomalaiset eivät olisi tuloksesta samaa mieltä, kaikkien pitäisi pystyä ainakin hyväksymään prosessi, jossa päätös tehtiin niin, että se oli avoin ja huomioi erilaiset vaihtoehdot.

– En usko yksimielisyteen, mutta aika lähelle sitä pitäisi pyrkiä, Marin sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat