Marjatiloilla jännitetään mätänevätkö marjat pelloille: Koronan takia ulkomaalaisia poimijoita saapuu pelloille puolet normaalia vähemmän – suomalaiset eivät pärjää heille nopeudessa

7:03img
Miten suomalaiset pärjäävät marjanpoimijoina? MTV Uutiset Live vieraili mansikkatilalla.
Julkaistu 11.06.2020 18:56

Ida-Liina Huurtela

ida-liina.huurtela@mtv.fi

Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Tänä kesänä Suomeen saapuu koronapandemian takia puolet vähemmän ulkomaalaisia marjanpoimijoita kuin yleensä. Suomalaiset poimijat ovat kolme kertaa ulkomaalaisia ammattipoimijoita hitaampia.

Hedelmä- ja marjanviljelijäinliiton mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna noin 9000 ulkomaalaista kausityöntekijää. Se on noin puolet vähemmän kuin yleensä.

Poimijapulaa paikkaamaan marjapelloille on palkattu noin kolmannes enemmän suomalaisia työntekijöitä kuin tavallisina kesinä. Nyt tiloilla jännitetään saadaanko sato korjattua vai mätänevätkö marjat pelloille. 

Lue myös: "Jos emme saa poimijoita, täytyy marjatilalle kutsua armeija" – Kainuulainen marjatila odottaa yhä ukrainalaisia mansikanpoimijoita, yrittäjä väläyttää kannustinrahaa nuorten saamiseksi töihin

Luottopoimijat tuttuja vuosikymmenten takaa

Työt espoolaisella mansikkatilalla ovat edenneet tilanteeseen nähden yllättävän hyvin. Tilan mansikat on viimeisten 20 vuoden ajan poimittu pääasiassa ulkomaalaisten marjanpoimijoiden voimin.

Normaalina kesänä tila työllistää 60-80 ukrainalaista kausityöntekijää, mutta tällä kertaa mansikkapelloille saatiin vain nelisenkymmentä ulkomaalaista poimijaa. Suuri osa ulkomaalaisista kausityöntekijöistä on marjayrittäjä Yrjö Rossille tuttuja jo vuosien tai vuosikymmenten ajalta.

– He ovat tulleet hyvin tutuiksi ja ovat koulutettuja. He ymmärtävät, että kun istuttaa ja kitkee hyvin, niin sen jälkeen myös poimittavaa on hyvin, Rossi kehuu.

Suomalaiset eivät ole tarpeeksi nopeita poimijoita

Vielä ennen 2000-lukua tilan marjat poimittiin pääasiassa suomalaisten käsiparien voimin. Sitten tilanne muuttui eivätkä suomalaiset enää suostuneet lähtemään marjapelloille töihin. 

Rossi joutui turvautumaan ulkomaalaisten poimijoiden apuun. Hän ei osaa sanoa, mistä suomalaisten haluttomuus marjanpoimintaa kohtaan alkoi.

Marjanviljelijä halusi joitakin vuosia sitten kokeilla suomalaisen työvoiman käyttöä marjatilallaan ja värväsi tilalleen 40 suomalaista poimijaa. Kokeilu jäi kertaluonteiseksi, sillä ulkomailta tulleet poimijat olivat kolme kertaa suomalaisia nopeampia. Marjojen poimiminen vaatii ammattitaitoa. 

– Siinä ajassa, kun suomalainen poimii kolme kiloa mansikkaa, ulkomaalainen on poiminut yhdeksän. Eli ammattilaiset ovat missä tahansa työssä ammattilaisia, Rossi kertoo.

Mansikoiden poimimisessa ripeys on tärkeää. Mitä nopeammin marja saadaan pellolta kylmiöön, sitä parempana niiden laatu säilyy. 

Lue myös: Mansikat tulevat! Juhannuksena kotimaista mansikkaa päästään todennäköisesti maistelemaan ainakin näillä alueilla

Mansikkasato jää tavanomaista pienemmäksi

Yrittäjä suhtautuu kuitenkin tulevaan marjakesään positiivisesti. Tänä vuonna ei ole tehty isoja investointeja, ja töihin palkatut suomalaiset ovat hyväkuntoisia.

– Tämä on sen verran hyvin valikoitu porukka, että uskon heidän pärjäävän. 

Yrittäjä povaa hyvää mansikkakesää. Suotuisan sään takia mansikoiden kukinnat ovat isoja ja sadon odotetaan olevan laadukas. Rossi epäilee kuitenkin sadon jäävän pienemmäksi kuin tavallisesti. 

– Marjaa ei saada niin paljoa kuin aikaisempina vuosina, Rossi lopettaa.

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live