Marjojen ja sienten poiminnasta saatu tulo romahti – ulkomaisten poimijoiden määrä puolittui

2:07img
Katso uutinen maaliskuulta 2024: Ulkoministeriö keskeyttää turistiviisumien myöntämisen kaakkoisaasialaisille marjanpoimijoille
Julkaistu 16.04.2024 14:27

MTV UUTISET – STT

Ulkomaisten marjanpoimijoiden määrä väheni puoleen edellisvuodesta.

Luonnonmarjojen ja -sienten poiminnasta saatu tulo pieneni vuonna 2023 lähes puolella edellisvuodesta vajaaseen 12 miljoonaan euroon, selviää Ruokaviraston tilaamasta tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar Agri Oy. Eniten väheni luonnonmarjojen poimintatulo.

Vuosittain vaihtelevan sadon suuruuden lisäksi tähän vaikutti se, että ulkomaisten marjanpoimijoiden määrä väheni puoleen edellisvuodesta. Ruokavirasto huomauttaa tiedotteessa myös, ettei kaikilta toimijoilta saatu tietoja.

Vuonna 2023 Suomeen tuli marjayritysten kutsumina runsaat 2  000 ulkomaista poimijaa, joista suurin osa oli thaimaalaisia ja loput ukrainalaisia.

Ulkomaalaisten poimijoiden merkitys luonnonmarjojen ja -sienten myyntimäärien kasvussa on normaalisti merkittävä, mutta viime vuonna suomalaisia poimijoita oli metsissä tavanomaista enemmän. Ulkomaalaiset poimijat keräsivät luonnonmarjoista viime vuonna 87 prosenttia ja sienistä 10 prosenttia. Vuonna 2022 molemmat lukemat olivat noin viisi prosenttiyksikköä suuremmat.

Luonnonmarja-alalla on esiintynyt viime vuosina laajoja väärinkäytöksiä, kuten epäilyjä ihmiskaupasta ja korruptiosta.

Lue lisää: Marja-alan yhtiön ihmiskauppatutkinta laajenee – epäilyjä törkeästä ihmiskaupasta kahdella marjanpoimintakaudella

Sienisato oli erittäin vaihteleva

Vuoden 2023 luonnonmarjasato oli keskinkertainen. Mustikkasato oli huono Lappia lukuun ottamatta. Mustikkaa kerättiin myyntiin neljä miljoonaa kiloa, mikä on yli puolet vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Puolukan sato oli kohtalainen, ja lakkasato oli enintään keskinkertainen. Puolukkaa kerättiin myyntiin vajaat 5,2 miljoonaa kiloa ja lakkaa vajaat 81 tonnia.

Sienisato oli puolestaan viime vuonna erittäin vaihteleva. Keltavahveron sato oli erinomainen ja satokausi pitkä. Keltavahveron myyntimäärä yli kaksinkertaistui edellisvuodesta lähes 85 tonniin. Herkkutattia tuli myyntiin lähes sata tonnia ja suppilovahveroa runsaat 35 tonnia.

Tutkimuksen tiedot kysyttiin marja- ja sienikauppaa tekeviltä yrityksiltä. Tuloksissa ei ole mukana suoramyyntiä kuluttajille ja suurkeittiöille sekä kotitalouspoimintaa. Torikaupasta vain osa on mukana.

5:44img

Milloin marjanpoimija on liian lähellä mökkiä? Tätä jokamiehenoikeudet todella tarkoittavat

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet