Märkä yllättäjä vaanii Suomea: "Liikkeet arvaamattomia" – katso, kuinka helteet päättyvät rytinään

Helleviikko päättyy rajuihin ukkosiin.

Perjantai on vielä paikoittain helteinen, mutta sitten lämmin ilmamassa väistyy sateiden ja viileän ilman tieltä, sanoo meteorologi Liisa Rintaniemi.

Ensimmäiset sadekuurot jakautuvat jo tämän päivän aikana ympäri maan. Länsi- ja etelärannikolla sää on poutainen, mutta etenkin maan keski- ja itäosissa odotetaan ukkosia iltapäivällä.

– Ilmanala voi olla aika tukalakin, kun kosteutta on runsaasti ja tuo ukkosen uhka leijuu iltapäivällä ilmassa. Pieniä paikallisia rajuja ukkosia kehittyy, mutta läheskään kaikkialle tämän päivän ukkoset ei helpotusta tuohon helteeseen tuo, Rintaniemi kuvailee.

Ukkosia odotetaan myös maan pohjoisosiin. Jytinä jatkuu lähes koko maassa lauantaina ja sunnuntaina. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen rajuista ukkosista laajasti lähes koko Suomeen länsirannikkoa lukuun ottamatta. 

– Rytinään päättyy tämäkin hellejakso monin paikoin.

Märkä yllättäjä?

Sunnuntaina lisäjännitystä tuo matalapainealue, jonka keskus näyttäisi tämänhetkisessä ennusteessa jäävän Suomen eteläpuolelle. Sen sijainti on vielä vaihdellut ennusteissa.

– Tuo koko matalapaine on syntymässä vasta sunnuntain kuluessa, niin sen liikkeet ovat vielä arvaamattomia, Rintaniemi sanoo.

Matalapainealue voi joka tapauksessa tuoda Suomen puolelle runsaita sateita ja voimakasta tuulta. Alkuviikko näyttää selvästi viileämmältä maan etelä- ja keskiosassa.

Lämmöstä nauttivien ei kuitenkaan kannata heittää uimapatjoja vielä nurkkaan, sillä kuukausiennuste lupailee pian paluuta hikisiin tunnelmiin.

Lue myös:

    Uusimmat